Dubrovkinja napisala priručnik o samoniklom bilju, razgovarali smo s njom

Foto: Katija Živković

DOLAZI proljeće, a s njime i sezona samoniklog bilja, koje se koristi i u kulinarstvu i od kojeg se mogu napraviti prava čuda. To zna i Dubrovkinja Katija Živković koja se već neko vrijeme bavi branjem samoniklog bilja, a sada nas je pobliže upoznala s njime.

Katija živi u Dubrovniku, a već se 15 godina profesionalno bavi food fotografijom. U slobodno vrijeme bavi se vrtlarstvom, branjem "divlje hrane", kuhanjem, ronjenjem i ribolovom. Katija je i autorica priručnika za branje jestivog samoniklog bilja koji nosi naziv pazija, a nama je objasnila što je to zapravo.

"Pazija je mješavina jestivog samoniklog bilja. Naziva se još i mišancija, a strastveni obožavatelji pazije reći će vam da pazija nije pazija ako u njoj nema barem 20 različitih biljaka", govori nam Katija i dodaje da u paziju idu razne biljke za koje je većina već čula, poput žućenice, maslačka, trputca, divlje blitve, štavelja, morača, kostriša…

Jednom kad naučite brati ove biljke, vidjet ćete hranu svuda oko sebe

Ukratko, pazija je dubrovački naziv za jestivo samoniklo bilje koje, kaže nam Katija, raste zaista posvuda. Ono raste u svim krajevima i to je bilje najčešće svugdje isto, no ono koje raste na kontinentalnom području uvijek je zelenije i bujnije nego ono na jugu, uz more.

"Volim reći da ova naša pazija na jugu odolijeva nepogodama kao što su suša ili jaka bura i zbog toga je možda malo jača okusom, ali i prepuna vitamina i minerala", kaže Katija i dodaje da ćete, jednom kad naučite brati ove biljke, vidjeti hranu svuda oko sebe. Osim toga, ističe da je važno da ovo bilje berete na području koje je daleko od prometnica - na livadama, oranicama, po kamenjarima, na rubovima šuma.

Znanje o paziji na nju je prenijela baka

Katija zna mnogo toga o paziji, a svoje je znanje pretočila u priručnik za branje ovog jestivog samoniklog bilja. Na svakoj se stranici nalazi fotografija samoniklog bilja kako bi ga čitatelji lakše raspoznali, a osim fotografija, u priručniku se nalaze i recepti. Otkrila nam je i tko je to znanje prenio na nju.

"Znanje o paziji na mene je prenijela moja nona. Odrastala sam uz nju i svakodnevno smo odlazile u šetnje u kojima me učila razne bilje koje su dijelom pazije. Ona je znala ubrati preko 30-40 vrsta biljaka, a tu ljubav prema branju prenijela je na sve žene u mojoj obitelji", govori nam Katija, koja se zadnjih nekoliko godina počela intenzivnije baviti pazijom.

Zajedno sa svojom prijateljicom vodi radionice na kojima uče polaznike kako ubrati i kuhati samoniklo jestivo bilje. Kaže nam i da je spontano počela fotografirati biljke za vrijeme radionica kako bi ih podijelila na svom Instagramu da što više ljudi čuje o paziji, a na kraju se skupilo dovoljno materijala da od njega nastane priručnik.

Želi da znanje o paziji ponovno oživi

"Ovaj sam priručnik napravila najviše zbog toga da znanje o paziji ponovno oživi i da se sačuva. Tradicija branja pazije stoljetna je tradicija u našim krajevima, koju su naše none i pranone vrijedno održavale. Činjenica da u Dubrovniku ogroman broj ljudi ne zna što je pazija je poražavajuća. A jednom kad se upoznate s ovom hranom, koja je i ukusna i iznimno zdrava, sigurno ćete je htjeti uvrstiti u svoju prehranu", kaže Katija.

Ove su biljke jestive i od njih se svašta može pripremiti, a Katija nam otkriva da se većina može jesti i sirova. Tu posebno ističe salatu od mlade pazije, koja je ukusna i zdrava, a otkrila nam je na koje još načine možemo pripremiti paziju i što sve od nje možemo napraviti.

"Kad kuhamo paziju, najčešće je kuhamo u posoljenoj vodi kao blitvu, a zatim od kuhane pazije radimo razna jela ili je jednostavno kuhamo na lešo s par krumpira i začinimo maslinovim uljem, solju i paprom. Od pazije možete raditi svašta, od jednostavnih jela poput polpeta i juhe, do pesta, curryja, smoothieja", kaže Katija, koja uz troje djece uvijek traži način kako da im u jela "podmetne" paziju.

Kod njih se najviše jedu razni krem umaci od pazije koje servira s tjesteninom, polpete, krem juha, curry s pazijom, a svi najviše vole pesto od pazije, koji najčešće radi i, kaže, još nije srela osobu koja se ovim receptom nije oduševila. Jede se najčešće uz tjesteninu, ona ga najčešće radi uz bruskete, a s nama je podijelila i recept.

Pesto od pazije

Za pesto će vam biti potrebno 500 g pazije, 100 g indijskih oraščića ili pinjola, 100 g naribanog parmezana, 4-5 režnjeva češnjaka, malo peršina, soli, papra i maslinovog ulja.

Paziju ćete očistiti, oprati pa skuhati u kipućoj slanoj vodi, a zatim ćete ju procijediti, ohladiti i usitniti nožem. U multipraktiku prvo ćete samljeti oraščiće, a zatim ih izvadite pa ubacite paziju i dobro ju izmiksajte. Dodajte sve ostale sastojke i miksajte dok se sve ne sjedini i postane jednake kremaste konzistencije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.