AKO STE u potrazi za receptom za čokoladni kolač za koji vam ne treba previše sastojaka i koji se ne peče dugo, a još je k tome i jeftin - ne tražite dalje. Za ovaj vam kolač nisu potrebna jaja, a kad se sve zbroji, neće vas izaći više od 5 eura, točnije 4.37 eura. Riječ je o popularnom kolaču kontroverznog imena crnac bez jaja koji svi jednostavno obožavaju.
Tako jeftin, a tako ukusan
Za ovaj kolač trebat će vam:
3 jogurta
200 g šećera
300 g glatkog brašna
120 ml suncokretovog ulja
30 g kakaa
2 žličice sode bikarbone
Za glazuru pripremite:
150 g maslaca
150 g tamne ili čokolade za kuhanje
100 g šećera
100 ml mlijeka.
Najskuplja stavka su jogurti, za koje ćete izdvojiti 1.11 eura, a u konačnu cijenu nismo uračunali sodu bikarbonu.
>> 25 kolača koji su tako jednostavni da ih mogu napraviti i djeca
Šećer smo pronašli po cijeni od 1.29 eura za kilogram pa će vas 300 g koštati 0.38 eura, a kilogram brašna je 0.62 eura pa ćete za 300 g izdvojiti 0.18 eura. Litra suncokretovog ulja košta 1.29 eura pa će vas 120 ml koštati 0.15 eura, a 30 g kakaa platit ćete 0.63 eura.
Tu su još i čokolada, maslac i mlijeko za glazuru - 200 g tamne čokolade košta 1.86 eura pa ćete za 150 g izdvojiti 1.39 eura, 150 g maslaca koštat će vas 0.46 eura, a 100 ml mlijeka 0.07 eurocenti (litra mlijeka je 0.77 eura).
Recept za kolač
Jogurt, brašno, šećer, ulje, kakao i sodu bikarbonu stavite u posudu i miješajte električnim mikserom 2 do 3 minute, dok ne dobijete glatku smjesu. Zatim ju izlijte u lim za pečenje koji ste premazali s malo ulja i posipali brašnom. Pecite 20 do 25 minuta na 185 stupnjeva.
Na pari rastopite maslac pa dodajte sitno nasjeckanu čokoladu i miješajte dok se potpuno ne rastopi. Dodajte šećer i mlijeko i miješajte pjenjačom dok ne dobijete glatku smjesu. Ohlađeni kolač prelijte čokoladnom glazurom, ostavite u hladnjaku da se stegne i poslužite.