Ana Roš dolazi u Zagreb, cijena večere je 175 eura

Foto: FB/Jaz/ManO2

ANA ROŠ, najbolja slovenska chefica i trenutno treća najbolja chefica na svijetu, idući četvrtak dolazi u ManO2.

"Dragi gosti, najavljujemo vam prvu ovogodišnju gostujuću večeru u našem restoranu. U četvrtak, 18. siječnja u 19 sati, u restoranu Mano2 ugostit ćemo po treći put u posljednje dvije godine najbolju svjetsku cheficu, Anu Roš! Ana će uz prisustvo svog kuharskog tima predstaviti posljednji koncept, nedavno otvoreni restoran JAZ u Ljubljani.

Chefovi Ana Roš i Hrvoje Kroflin, pripremit će za vas 6 sljedova koji će biti sljubljeni s vrhunskim vinima. Cijena večere je 175 €. Ana je prošle godine nagrađena kao 3. najbolji chef na svijetu, a Hiša Franko ovjenčana s 3 Michelinove zvjezdice te se nalazi na 32. mjestu liste najboljih svjetskih restorana The World’s 50 Best Restaurants.

Novootvoreni restoran JAZ nalazi se u sklopu boutique hotela As u samom centru Ljubljane i od prvoga dana skuplja pohvale i brojne goste iz Hrvatske, kao i inozemstva. Rezervirajte svoje mjesto na vrijeme", poručuju iz poznatog zagrebačkog restorana.

Tko je Ana Roš?

Ana Roš je slovenska kuharica, ljubiteljica sporta i putovanja, poliglotkinja i još, kako sama kaže, mnogo toga. Prošle se godine našla na listi najboljih 100 chefova na svijetu, i to treća. Diplomirala je međunarodne i diplomatske znanosti u Italiji. Samouka je kuharica, a svojom kuhinjom želi izraziti godišnja doba, lokalitet, ali i sebe, svoja putovanja i ženstvenost.

Kao samouka kuharica, Ana se ne drži nekog posebnog kulinarskog stila. Njezina se kuhinja čvrsto temelji na okolišu koji pruža sve proizvode i beskrajan izvor inspiracije. Karijeru u diplomaciji napustila je upravo zato da bi postala kuharica.

Njezina je kuhinja ekspresivna, intenzivna i neortodoksna, njezina je filozofija jednostavna - slijedi prirodu. Uzmite ono što sezona nudi, kombinirajte neočekivano, ne bojte se riskirati. Kada dođete u njen restoran, prvo pravilo je: pokušajte se opustiti, uživati i ostaviti po strani sve predrasude koje imate.

"Kako ja to vidim, kuhinja je simbioza 3 elementa: teritorija, sezone i osobnosti kuhara. Kuhanje je dosta slično slikanju - i ako mi oduzmete boje, nemam čime slikati. Ako stvarno želite doživjeti pravi izraz moje kuhinje, prepustite se toku i dopustite nam da vam poslužimo našu hranu, bez ograničenja", kaže.

>> Ovo je lista najboljih chefova na svijetu, tu su imena svih 100

Njen prvi projekt - Hiša Franko

Hiša Franko u Kobaridu svoje postojanje zahvaljuje tradiciji i lokalnom okruženju bujne doline Soče - surovom, udaljenom, ali prekrasnom - od koje zastaje dah. Smještena u podnožju visokih planina i uz smaragdnu rijeku, kuhinja Hiše Franko temelji se na onome što priroda nudi.

Restoran je usko povezan sa zajednicom sakupljača hrane, pastira, sirara, lovaca i ribara. To je područje koje obiluje pastrvama, jelenima, kozama, voćem i divljim biljkama koje svakodnevno unose u svoje tanjure. Prehrana u tim krajevima uvijek je bila bazirana na mliječnim i mesnim proizvodima, pa očekujte puno sira i svih njegovih nusproizvoda na jelovniku.

Novi restoran - Jaz

Sredinom listopada prošle godine Ana Roš otvorila je svoj novi restoran u centru Ljubljane, imena Jaz (što bi na slovenskom značilo ja), koji je dio novootvorenog As Boutique Hotela. Kao i u Hiši Franko, i u Jazu posebnu pažnju obraća sezonskim namirnicama.

Prva slovenska chefica s tri Michelinove zvjezdice

U rujnu je njena Hiša Franko u Kobaridu dobila treću zvjezdicu i Ana Roš tada je postala prva slovenska chefica s tri Michelinove zvjezdice. "Kuhinja Ane Roš Stojan savršen je odraz njezine snažne, odlučne, otvorene i prijateljske osobnosti", stoji u Michelinovom vodiču.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.