Adventski kalendar recepata: Sočna orahnjača prema receptu naših baka

Foto: Shutterstock

DAN 11. NAŠEG adventskog kalendara s receptima, u kojemu vam od 1. do 25. prosinca svaki dan pišemo o nekom jelu tipičnom za ovo doba godine, posvetit ćemo omiljenom kolaču od dizanog tijesta koji je neizostavan dio blagdanskog stola, bilo za Uskrs ili za Božić. Riječ je, naravno, o orahnjači.

Orahnjača ili orehnjača, kako se naziva u nekim dijelovima Hrvatske, tradicionalan je kolač od dizanog tijesta i bogatog nadjeva od oraha, a osim nje, popularna je i makovnjača, koja se radi od istog tijesta, samo što je punjena nadjevom od maka, kako i sam naziv govori.

Neizostavan dio blagdanskog stola

Nijedan blagdan ne može proći bez ovog kolača, a osim u Hrvatskoj, varijacije orahnjače rade se i u drugim zemljama, poput Slovačke, Poljske, Slovenije, Srbije, Mađarske, ali i Turske. No diljem Hrvatske uglavnom se radi na isti način - dizano tijesto tanko se razvalja i premaže nadjevom od mljevenih oraha, šećera i mlijeka, a zatim se zarola i ispeče.

U nadjev od oraha po želji se mogu dodati i cimet ili rum, a orahnjača će vam najbolje ispasti ako orahe sameljete mlincem. Ako ih sameljete u blenderu, iz oraha će izaći previše ulja pa orahnjača samim time neće biti toliko sočna. Također, najsočnija orahnjača bit će ona u kojoj je sloj oraha jednake debljine kao i tijesto (ako ne i deblji).

U nastavku možete pronaći recept za najbolju orahnjaču i makovnjaču koje možete napraviti već ovog Božića, a ako želite isprobati nešto drugo i napraviti mini orahnjače i makovnjače, i za to imamo odličan recept.

Makovnjača i orahnjača

Dizane štrudlice

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.