Adventski kalendar recepata: Pripremite brzi umak od pečenja, jednostavno je

Foto: Shutterstock

DANAS JE dan 25. našeg adventskog kalendara s receptima, u kojemu smo vam od 1. do 25. prosinca svaki dan pisali o nekom jelu tipičnom za ovo doba godine, i nećemo vas previše gnjaviti jer je Božić, no imamo nešto super za vas i božićni ručak koji možda upravo sad pripremate. 

Vjerujemo da za ručak imate neku vrstu pečenja, pa ćemo vam ovdje objasniti kako brzo i lako iskoristiti sokove i masnoću od pečenja za umak, a potrebno je tek par sastojaka. Možete dodati začine po želji - od soli i papra, ali i nekih začinskih trava. Odlučili smo mimo ovog ubaciti i jedan recept za umak od šampinjona, s obzirom na to da je jedan od omiljenijih za kombinirati s mesom na razne načine.

Umak od pečenja

Klasični umak od pečenja zahtijeva tzv. "drippingse" od pečenja mesa ili peradi, to jest sve ono što je ostalo u plehu nakon što izvadite komad mesa. Ovaj umak priprema se tako da cijeli lim za pečenje s masnoćom i sokovima, te mogućim komadićima povrća, stavite na štednjak.

Ubacite malo brašna i zapržite, ulijte malo crnog, malo bijelog vina, pa zalijte temeljcem (povrtni, pileći ili goveđi, to je vaš izbor). Kratko prokuhajte, oko 10 minuta, i zatim procijedite. Vratite lonac s procijeđenim umakom na vatru i reducirajte kratko, pa poslužite s pečenjem.

@samhollandfood Gravy - Day 6 Ingredients - 150ml white wine - 150ml red wine - 3 tbsp plain flour - 500ml chicken stock Method - Take your turkey out to rest and put the roasting tray onto the hob. - Once it’s nice and hot add in your flour and cook for a minute. - Add in your wine and stock and simmer for 10 minutes. - Strain through a sieve and reduce your gravy. - Once you’re happy with the consistency season with salt and pepper. - Enjoy! #foryoupage #12daysofchristmas #gravy #samholland #christmasfood ♬ Santa Claus Is Coming To Town - Jackson 5

Umak od šampinjona

Ovaj umak od šampinjona dobro će vam doći i tijekom cijele godine. Sastojci koji su potrebni prilično su skromni, a sve započinje pirjanjem gljiva narezanih na listiće, a pred kraj unutra ide sitno sjeckan ili protisnut češnjak. Zatim se gljive iz tave izvade, a unutra se ubaci maslac i brašno za zapršku.

Zalijte zapršku povrtnim temeljcem, a tajna okusa je u soja sosu, kaže autor recepta. Ubacite grančicu ružmarina i vratite u tavu pirjane šampinjone sa češnjakom. Posolite i popaprite i umak je spreman za jelo.

@plantbasedschool Easy Mushroom Gravy | Rich & Creamy Side Dish #sidedish #gravyrecipe ♬ original sound - Nico & Louise
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.