Adventski kalendar recepata: Kroštule, dalmatinska slastica koju svi vole

Foto: Shutterstock

DANAS je 13. dan našeg adventskog kalendara s receptima, u kojemu vam od 1. do 25. prosinca svaki dan pišemo o nekom jelu tipičnom za ovo doba godine. Danas su na redu kroštule, slatko pecivo napravljeno od tijesta, oblikovano u tanke uvijene vrpce, koje je zatim prženo i posuto šećerom u prahu.

Tradicionalno dolaze iz Italije gdje se uglavnom rade za vrijeme karnevala, a od tamo su se proširile na Dalmaciju, Kvarner i Istru, ali i na dijelove Europe poput Francuske, Poljske i Skandinavije. Svaka država dala im je svoj dodatak, a kod nas su najpoznatije bračke kroštule s dodatkom kvasine, istarske kroštule s dodatkom bijelog vina te hvarske kroštule s dodatkom rakije.

U Skandinaviji se peku za vrijeme blagdana

Kroštule se u Italiji zovu "chiacchiere", u Francuskoj "bugnes", u Poljskoj "chruściki", dok su u Švedskoj "klenäter" i u Danskoj "klejner". U Švedskoj i Danskoj, ali i u Norveškoj, Sjevernoj Njemačkoj i na Islandu tradicionalno se pripremaju za Božić.

Kao takve, božićne slastice prvo su se radile u Danskoj, a prvi zapisi o njima potječu još iz 14. stoljeća. U danskim i islandskim kuharicama pojavile su se u 18. i 19. stoljeću, a o njima je često pisala švedska književnica Selma Lagerlöf u svojim božićnim pričama.

U Skandinaviji se najčešće rade tako da se od tijesta napravi mali čvor ili oblik dijamanta, a nakon što se isprže, posipaju se običnim šećerom ili šećerom u prahu i tradicionalno se pripremaju tijekom prosinca. Ovih blagdana ih možete pripremiti i vi, a u nastavku pronađite dva super recepta.

Kroštule

Kroštule

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.