Adventski kalendar recepata: Bez medene pite nema blagdana, mi imamo dva recepta

Foto: Shutterstock

DAN 14. našeg adventskog kalendara s receptima, u kojemu vam od 1. do 25. prosinca svaki dan pišemo o nekom jelu tipičnom za ovo doba godine, otvaramo još jednim blagdanskim klasikom s naših područja, a to je medena pita.

Medena pita starinska je i tradicionalna slastica koju su pekle naše bake i prabake, a do danas je ostala jedan od kolača koji se tradicionalno peku za blagdane u mnogim domovima. Kolač je ovo koji je omiljen diljem Balkana i postoji mnogo varijacija, a sama medena pita nastala je po uzoru na medovik, omiljeni ruski desert.

Kolač sličan ruskoj medenoj torti 

Medenu tortu ili medovik je u 19. stoljeću u Ruskom Carstvu kreirao mladi kuhar koji je želio impresionirati caricu Elizabetu Aleksejevnu, ženu Aleksandra I. Carica Elizabeta nije voljela med, no mladi novi slastičar u carskoj kuhinji to nije znao pa je ispekao tortu s medom i vrhnjem. Ne znajući da u njoj ima meda, carica Elizabeta odmah je zavoljela tu tortu.

Sastojci za medenu pitu i medovik vrlo su slični - kore se prave na sličan način i glavni je sastojak za kore upravo med, no najveća je razlika u kremi. U kremu za medovik idu kiselo vrhnje i mileram, a krema za medenu pitu pravi se od mlijeka, maslaca, šećera, brašna i vanilin šećera, no mogu se dodati i cimet i med.

Savjeti za najbolju medenu pitu

Ako na blagdanskoj trpezi želite poslužiti medenu pitu, imamo i nekoliko savjeta kako da vam ispadne savršeno. U izvornom receptu kore za medenu pitu rade se sa svinjskom masti, pa ako želite savršene kore, koristite mast umjesto maslaca. Važno je i da med bude što kvalitetniji, pa odaberite domaći med koji je što tamniji.

Pita će biti najukusnija nakon što malo odstoji, stoga bi bilo dobro da ju napravite par dana prije nego što ćete ju poslužiti kako bi kore omekšale. A ako nemate neki svoj recept po kojemu radite ovaj kolač, u nastavku pronađite dva uz koja će vam sigurno ispasti odlično.

Medena pita

Medena pita

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.