Uz samo deset koraka sačuvajte figuru i tijekom blagdana

AUSTRALSKA trenerica Camilla Akerberg prava je fitness inspiracija, ali jednako tako dobro zna da blagdani mnoge dovode u iskušenje i prava su prilika da skrenete s puta i odbacite zdrave navike.

Zato je osmislila plan koji se sastoji od deset točaka i tako pomogla ljudima da ostanu zdravi i aktivni i tijekom sezone slavlja.

1. Pripremite se

Ako je pred vama puno događanja i tuluma, prvi savjet je da se za njih unaprijed pripremite.

"Dovedite se u odličnu formu prije nego što počnu zabave", napisala je Camilla na svom blogu.

Možda ćete to lakše postići ako pred sebe postavite zanimljive izazove, odaberete jasan plan prehrane i poradite na zdravim navikama.

2. Koristite automobil

Iako je zdravije pješačiti, kad su u pitanju zabave uvijek koristite automobil jer ćete se tako držati podalje od alkohola, koji je prepun kalorija. 

"Korištenje automobila je odličan izgovor da pijete vodu, a ni prijateljima neće smetati što imaju vozača", pojasnila je Camilla.

3. Pridržavajte se plana prehrane

Uoči blagdana teško je odoljeti fritulama i drugim slasticama, ali Camilla smatra da je dobro držati se plana prva tri tjedna prosinca, a onda se na Božić nagraditi. 

"Pametno birajte hranu. Neka se vaši obroci sastoje od proteina, zdravih masti i povrća", predlaže.

4. Povećajte unos vlakana

Vlakna su uvijek važna, a posebno tijekom blagdana jer reguliraju zdravlje probavnog sustava. Vlakna će vas dulje držati sitima i tako ćete utjecati na unos hrane.

5. Jedite zdrave masti

Opskrbite se avokadom, maslinovim uljem, bademima i lososom. Camilla ističe da će vam pomoći da se riješite viška sala, ali i pomoći u izgradnji mišićne mase te popraviti pamćenje i ojačati imunološki sustav.

6. Jedite više proteina

Savjet trenerice je da pazite kako se hrana priprema i uvijek dajete prednost varijantama grilla.

"Jedite meso, perad, ribu, jaja i povrće s visokim udjelom proteina", savjetuje.

7. Radite više kardio vježbi

Mnogima je kardio mrzak, ali je učinkovit. Kad konzumirate više kalorija, potrebno je intenzivirati treninge i sagorjeti više kalorija, a kardio je za to odličan saveznik.

Camilla ni sama ne radi često takve vježbe, ali u vrijeme blagdana uvijek u rutinu dodaje elemente HIIT treninga. Preporučuje kratke oštre setove, kao i supersetove koji ciljaju specifične mišiće.

8. Vodite aktivan životni stil

Druženja s prijateljima ne moraju se odvijati samo u blizini hrane i pića. Prošećite, budite zajedno aktivni.

9. Vježbajte s prijateljima

Vježbanje u paru je učinkovito. Imat ćete priliku isprobati nešto novo, učvrstiti prijateljstvo i dobiti osobu na koju ćete se moći osloniti i obrnuto. Također, ako vam se ne ide na trening, prijatelja nećete iznevjeriti, zar ne?

10. Maksimalno umanjite štetu, nemojte je izbjegavati

Ne budite prestrogi prema sebi, zadnji je savjet trenerice.

"Naravno da ćete jesti i popiti nešto tijekom blagdana. Neka vam motivi budu siječanj i novi fitness ciljevi koje možete postaviti za taj mjesec", zaključila je Camilla.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.