Ukusne, ali loše za šećer: Ove vrste suhog voća bi dijabetičari trebali izbjegavati

Foto: Pexels

SUHO voće mnogima je omiljena, slatka i hranjiva grickalica prepuna vlakana, vitamina i antioksidansa. No za osobe s dijabetesom može predstavljati neočekivani rizik. Tijekom sušenja iz voća se uklanja voda, a prirodni šećeri postaju izrazito koncentrirani. Zato i mala količina može sadržavati puno više šećera nego nekoliko svježih plodova, pa su porcije presudne, piše Times of India.

Zašto suho voće lako povisuje šećer u krvi?

Kada nestane voda, šećeri ostaju u manjim zalogajima koji brzo podižu glukozu u krvi. Dodatni problem su industrijski proizvodi, mnogi sadrže dodani šećer, sirup ili ulje. Studije ističu važnost kontrole glikemijskog indeksa (GI) i glikemijskog opterećenja (GL), jer hrana s višim vrijednostima brže izaziva skokove šećera.

Najrizičnije vrste suhog voća za dijabetičare

Grožđice

Vrlo su slatke i lako se pretjera s količinom Iako imaju umjeren GI, mala porcija i dalje ima puno šećera. Stručnjaci savjetuju da ih je najbolje kombinirati s orašastim plodovima ili jogurtom kako bi se smanjio utjecaj na organizam. 

Datulje

Bogate su mineralima i vlaknima, ali i šećerom, zato je vrlo važno da ih osobe s dijagnosticiranim dijabetesom jedu malo ili u potpunosti izbjegavaju. Neka istraživanja ukazuju da se datulje mogu jesti, ali u strogo kontroliranim porcijama. 

Suhe smokve

Nutritivno su vrijedne, ali GI doseže oko 61. Ako već volite jesti smokve, stručnjaci i nutricionisti savjetuju da odaberete jesti one svježe. Kako prenosi Times of India, svježe smokve su sigurnija opcija jer se sporija apsorbiraju od onih suhih. 

Sušeni mango

Iako je vrlo ukusan, sušeni mango je jedan je najvećih "šećernih šokova", upozoravaju stručnjaci. Dodaju da su industrijske verzije često dodatno zaslađene te savjetuju osobama s dijabetesom da ih u izbjegavaju konzumirati kako bi što više smanjili rizik od skoka šećera u krvi. 

Sušeni ananas

Sušeni ananas ima visok glikemijski indeks koji dodatno povećavaju i dodatna sladila. Konzumiranje ove namirnice predstavlja rizik zbog naglog porasta šećera u krvi. Osobama s dijabetesom preporučuju se da ne konzumiraju ovu namirnicu. 

Čips od banane

Čips od banane često je pržen i zaslađen, te sadrži puno šećera i masti zbog čega predstavlja opasnost za osobe koje boluju od dijabetesa. Iako su nešto bolja opcija, nezaslađene verzije također brzo podižu glukozu te je bilo koju vrstu čipsa od banane preporučljivo ne jesti. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.