Ako omega-3 i omega-6 masne kiseline još uvijek nisu dio naše prehrane, vjerojatno bi trebale biti. Studija objavljena u lipnju 2021. godine otkrila je da ljudi koji konzumiraju hranu bogatu omega-3 i omega-6 masnim kiselinama (ali osobito omega-3) mogu živjeti duže.
"Omega-3 i omega-6 masne kiseline su esencijalne masne kiseline koje tijelo ne može proizvesti pa ih moramo unijeti kroz hranu koju jedemo", objašnjava dijetetičarka Amber Pankonin za Parade.
Tri glavne omega-3 masne kiseline su:
- alfa-linolenska kiselina (ALA)
- eikosapentaenska kiselina (EPA)
- dokozaheksaenska kiselina (DHA).
"Omega-3 i omega-6 masne kiseline sadrže dvije ili više dvostrukih veza, što ih čini većinom tekućim uljima na sobnoj temperaturi", kaže dijetetičarka i nutricionistica Nancy Farrell Allen.
"Kemijski gledano, broj 3 ili 6 u oznaci omega govori nam o položaju dvostruke veze najbliže metilnom (CH3) kraju masne kiseline. Problem je u tome što često dobivamo puno izvora omega-6, ali nedovoljno omega-3. Međutim, trebamo oboje", ističe dijetetičarka i nutricionistica Ginger Hultin.
Dakle, ako želimo povećati unos omega-3 i omega-6 masnih kiselina, suplementi su dobra opcija, ali postoji i mnogo namirnica koje također sadrže omega-3 i omega-6 masne kiseline.
Neke od njih su:
- Sjemenke suncokreta
- Ulje šafranike i kukuruzno ulje
- Riba, uključujući losos, pastrvu, tunu i skušu
- Sjemenke bundeve
- Bademi
- Sjemenke lana i laneno ulje
- Orasi
- Chia sjemenke.
Osim što ove masne kiseline doprinose dugovječnosti, dobre su i za zdravlje srca te smanjenje upala.