Važno zdravstveno upozorenje kruži internetom nakon što je video simulacija otkrila što se događa ako svakodnevno konzumirate popularnu superhranu na pogrešan način. Riječ je o chia sjemenkama, koje, ako se ne pripreme pravilno, mogu uzrokovati ozbiljne probleme, piše LADbible.
Chia sjemenke iznimno su popularne u svijetu zdrave prehrane. Pune su omega-3 masnih kiselina za zdravlje mozga, vlakana ključnih za dobru probavu i proteina koji potiču rast mišića. Mnogi ih dodaju u jogurte, smoothieje i pudinge, a fitness influenceri redovito ih preporučuju na društvenim mrežama.
Video simulacija 5 Minute Fitnessa ističe i druge prednosti: "Chia sjemenke također mogu poboljšati san. Prirodno su bogate triptofanom, aminokiselinom koja igra ključnu ulogu u sintezi melatonina. Važan su izvor hranjivih tvari koje doprinose zdravim zubima i kostima, a kalcij u njima također pomaže u sprječavanju karijesa."
Međutim, ključna pogreška koju mnogi rade jest konzumacija suhih sjemenki. Chia sjemenke imaju nevjerojatnu sposobnost upijanja tekućine – mogu apsorbirati i do 12 puta više tekućine od vlastite težine. Kada se pojedu suhe i dođu u doticaj s tekućinom u jednjaku, pretvaraju se u gustu, gelastu masu.
To potvrđuje i slučaj objavljen u časopisu American Journal of Gastroenterology još 2014. godine, kada je muškarcu gelasta masa chia sjemenki zapela u jednjaku, zbog čega je bila potrebna hitna medicinska intervencija. Liječnica dr. Rebecca Rawl, koja je liječila pacijenta, opisala je masu kao konzistenciju "sličnu plastelinu".
"Popularnost chia sjemenki raste i mislim da će se ovo češće pojavljivati", upozorila je tada dr. Rawl.
Kako biste izbjegli opasnost od gušenja ili začepljenja probavnog sustava, ključno je pravilno pripremiti sjemenke. Preporučuje se da se chia sjemenke prije konzumacije potope u vodu, mlijeko ili sok na najmanje 10 do 15 minuta, a idealno bi ih bilo ostaviti preko noći.
Na taj način će nabubriti prije nego što stignu do vašeg grla. Također, savjetuje se započeti s manjom količinom, jednom do dvije žlice dnevno (oko 14 grama), kako bi se probavni sustav postupno naviknuo.