Foto: 123rf/Pinterest
Ako ste se dosad bojali pizze zbog glutena, bijelog brašna, kalorija - onda je ovaj recept baš za vas! S namirnicama se naravno uvijek možete poigrati po svom, ali znajte da ova vegetarijanska varijacija koju vam predstavljamo cijela ima oko 600 kalorija, a ispast će vam dovoljno velika da vas i polovica zasiti.
Čak i ako niste miljenik vegetarijanske hrane, ali želite jesti zdravije, želite uživati u omiljenim okusima bez grižnje savjesti - ova je pizza pun pogodak. Ako baš želite, slobodno dodajte i malo mesa - šunke s manje udjela masnoća i već nakon prvog kušanja naviknut ćete se i na malo neuobičajen okus "tijesta". Ali kada vam počne sočno hrskati u ustima shvatit ćete zašto o ovoj hrskavoj pizzi bruji cijeli svijet.
Posebno danas. Na njen Međunarodni dan!
Sastojci:
polovica karfiola prosječne veličine
1 jaje, smućkano
1 pariranje mozzarele sitnije narezane
2 velike žlice ribanog parmezana
žličica morske sol
malo crnog papra
dvije šake cherry rajčica prerezanih na pola
2 češnja češnjaka - narezana na tanke ploške
malo mljevene crvene papričice
listovi svježeg bosiljka
origano prema želji
Priprema:
Naribajte pola karfiola (potrebno je dobiti barem dvije šalice srednje veličine), potom ga premjestite u dublju posudu i stavite u mikrovalnu da se malo smekša, na 7-8 minuta, na neku srednju jačinu. Ostavite da se malo ohladi te upalite pećnicu na 220 stupnjeva.
U to vrijeme smućkajte jaje, dodajte mu sol, papar, polovicu pripremljene mozzarele te parmezan. Sve dobro promiješajte i od toga napravite podlogu za pizzu. Možete ju peći na običnom plehu obloženom papirom za pečenje, ili u plehu kojeg ste ranije lagano premazali ili posprejali sprejem protiv prianjanja.
Pecite 10 do 15 minuta dok ne pozlati, a potom izvadite pleh kako bi na pizzu stavili ostatak namirnica, osim bosiljka.
Pecite još 10 minuta i tek onda stavite listove bosiljka, da pizza izgleda još svježije i još sočnije.