TRADICIONALNA mediteranska prehrana podrazumijeva uravnoteženu prehranu s puno povrća, agruma, cjelovitih žitarica, graha, plodova mora i malo crvenog mesa. Nekoliko je godina zaredom proglašena najboljom na svijetu, a bogata je omega-3 masnim kiselinama, vlaknima, B vitaminima i raznovrsnim antioksidansima.
Koliko god popularna bila, oko mediteranske prehrane postoji puno mitova, a u nastavku otkrivamo što je zapravo istina kada je riječ o ovoj vrsti prehrane, kao i neka jela karakteristična za mediteransku prehranu koja možete isprobati već danas.
To nije dijeta
Uz izraz mediteranska prehrana često čujemo i izraz mediteranska dijeta. No, riječ "dijeta" obično se povezuje s ograničavanjem količine hrane koju osoba jede, a mediteranska prehrana promiče uravnoteženu prehranu koja se sastoji od različitih namirnica i ne odnosi se na restriktivan program mršavljenja. Mediteranska prehrana zapravo je stil života i potiče pojedince da stvarno uživaju u hrani i jedu je polako.
Ne slijede sve mediteranske zemlje ovakav način prehrane
Mediteranska prehrana pretežno je fokusirana na grčku, španjolsku i marokansku kuhinju, kao i na kuhinju južne Italije, no ovaj stil prehrane nije karakterističan za sve zemlje Mediterana. Primjerice, sjeverna Italija koristi mnogo više svinjske masti i maslaca u kuhanju nego južna Italija, koja daje prednost maslinovom ulju.
Mediteranska prehrana bogata je masnoćama, no to nije loša stvar
Hrana koja je dio mediteranske prehrane bogata je polinezasićenim i mononezasićenim mastima iz maslinovog ulja, orašastih plodova i masne ribe, a te se masti smatraju zdravim mastima. S druge strane, zasićene masti koje se nalaze u siru, jogurtu i crvenom mesu obično se konzumiraju u malim porcijama, u kombinaciji s puno povrća i žitarica.
Vino je dobrodošlo u mediteranskoj prehrani, ali u umjerenim količinama
Mediteranska prehrana podrazumijeva i konzumiranje crnog vina, ali u umjerenim količinama. Crno vino ima antioksidativna svojstva i dobro je za zdravlje srca, a te antioksidanse možete dobiti i iz, primjerice, borovnica. No zapamtite, povremena čašica vina je u redu, ali ovakav način prehrane nikako ne potiče na pretjeranu konzumaciju alkohola.
Nije sve u tjestenini, pizzi i siru
Budući da je mediteranska prehrana karakteristična za jug Italije, mnogi će pomisliti da su tjestenina, pizze i sirevi sastavni dio te prehrane. U stvarnosti, ta se jela mogu naći kao dio mediteranske prehrane, no u jako malim količinama, začinjena maslinovim uljem i s puno povrća. Dakle, masnim pizzama i velikoj količini tjestenine ovdje nije mjesto.
Ako se i vi želite okrenuti mediteranskoj prehrani, u nastavku donosimo par recepata s kojima možete krenuti.