Psiholozi otkrivaju 7 najčešćih simptoma burnouta i kako ih spriječiti

STRES na poslu je normalna pojava i svi ga tu i tamo iskusimo, ali teško je odrediti koliko stresa je ipak previše. Nakupljeni stres koji se ne olakšavamo često dovodi do burnouta. Riječ je o ozbiljnom psihičkom stanju koje može imati ozbiljne posljedice za naš organizam.

Pojam burnout odnosi se na stanje kronične fizičke i emocionalne iscrpljenosti, koje se pojavljuje uglavnom zbog stresa koji doživljavamo na radnom mjestu, objašnjava za Woman's Health psihologinja Sara Sarkis. Otkriva i koji su najčešći simptomi tog uznemirujućeg i neugodnog stanja.

1. Nesanica

Ako po noći nikako ne možete zaspati, ali zato često na radnom mjestu klonete, vjerojatno je to jedan od prvih simptoma burnouta, koji, osim fizičke iscrpljenosti, dovodi i do razdražljivosti.

2. Bolovi 

Možete osjetiti glavobolju, napetost mišića ili neku drugu fizičku nelagodu.

3. Problemi s probavom

Mučnina, zatvor, proljev i bolovi u trbuhu također su česti znakovi burnouta.

4. Odvojenost

Ljudi koji pate od burnouta često se osjećaju odvojeno od ostalih i imaju negativan stav prema svojim kolegama i zadacima. To može biti posebno štetno za one koji rade u timu.

5. Smanjena pozornost

Oslabljena kognitivna izvedba i smanjena pozornost također su znakovi burnouta koje se ne smiju zanemariti.

6. Osjećaj da ništa ne postižete

Ako imate osjećaj da je vaš posao besmislen i nedostaje vam motivacije, i to se može pripisati burnoutu.

7. Izoliranost

Ne samo da se želite izolirati od kolega s posla već i od ostalih prijatelja i obitelji.

Kako spriječiti burnout?

Ako ste na poziciji moći u svojoj tvrtki, poduzmite aktivne mjere za stvaranje ugodnog radnog okruženja koje potiče druge, a time i vas, da daju prednost svojoj dobrobiti. Za one koji nemaju toliko autoriteta na radnom mjestu, psihologinja Sarkis predlaže vježbanje postavljanja granica te da si dopustite reći "ne" kad god je potrebno.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.