SVE ŠTO jedemo utječe na naše zdravlje, iako je neka hrana destruktivnija od druge, objašnjavaju kardiolozi. Hrana koja začepljuje arterije uzrokuje da naše tijelo stvara kolesterol, koji u kombinaciji s drugim tvarima stvara plak. On s vremenom dovodi do sužavanja arterija te samim time do ozbiljnih problema poput hipertenzije, bolesti srca, moždanog udara i drugih stanja opasnih po život.
Upravo je zato toliko važno usredotočiti se na zdravu i pravilnu prehranu umjesto na konzumiranje određenih namirnica koje dokazano štete zdravlju naših arterija, a samim time i zdravlju našeg srca i cjelokupnog krvožilnog sustava. Te namirnice su sljedeće:
- maslac ili margarin
- punomasno mlijeko i vrhnje
- sladoled
- masni sir
- pržena hrana
- crveno meso
- mesne prerađevine (kobasica, salame, hrenovke)
- pekarski proizvodi.
Kardiolozi objašnjavaju kako ove namirnice u sebi sadrže velike količine masnoće i soli, a to dovodi do začepljenja arterija i drugih popratnih zdravstvenih problema. Iako ih ne moramo izbjegavati u potpunosti, tvrde kako bismo njihovu konzumaciju ipak trebali svesti na najmanju moguću mjeru.