Odaberite doručak bogat proteinima i započnite dan zdravi i siti

Foto: 123RF

DORUČAK bogat proteinima će zadovoljiti vaš apetit i pomoći vam da dan započnete zdravo. Jedno zanimljivo istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu International Journal of Obesity je pokazalo da osobe koje jedu doručak bogat proteinima u prosjeku konzumiraju 26 posto kalorija manje za ručak. 

Naime, proteini smanjuju razinu grelina, hormona gladi, a pojačavaju rad hormona peptide YY koji vašem mozgu šalje signal da ste siti.

Dnevna preporuka za žene starije od 19 godina je unijeti 46 grama proteina, a za muškarce 56 grama.

Zobena kaša je jedna od ideja za visoko proteinski doručak. Može se pripremati s vodom, ali i mlijekom. U nju možete dodati orašaste plodove koji će također pridonijeti osjećaju sitosti do ručka. 

Skuhajte 3/4 šalice zobenih pahuljica s četvrt šalice obranog mlijeka. Dodajte jednu naribanu jabuku i četvrt šalice nasjeckanih oraha. Pospite cimetom i dodajte žlicu meda. Ako se odlučite za doručak spremljen prema ovom receptu, u organizam ćete unijeti 24 grama proteina.

Vrlo brzo i jednostavno možete pripremiti i zdrav doručak s jogurtom. Šalica jogurta sadrži 12 grama proteina i kalcij koji je važan za zdrave kosti. U njega možete dodati smrznuto bobičasto voće kojim ćete ga zasladiti, dobro se slaže sa žitaricama, orašastim plodovima i medom. Jogurt je odličan obrok i za užinu nakon treninga, ali važno je pripaziti na omjer proteina i ugljikohidrata. 

Ako ipak želite nešto konkretnije, možete pripremiti palačinke. Trebat će vam dva jaja, 3/4 šalice grčkog jogurta, pola žlice meda, pola žličice ekstrakta vanilije, pola šalice brašna, žličica sode bikarbone, malo soli i cimeta te šalica smrznutih borovnica.

Sve sastojke pomiješajte i napravite smjesu za palačinke. Borovnice ubacite na samom kraju da ostanu u komadu. Palačinke pecite dok ne požute, otprilike tri minute sa svake strane. 

Na kraju ih servirajte prelivene medom.

Dobar tek!

Sadržaj donosi Index u suradnji s Lidlom te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.