U potrazi za ravnijim trbuhom, stručnjaci se sve više okreću snazi fermentirane hrane. Te delicije, koje su odlične za zdravlje crijeva, ne samo da doprinose zdravoj probavi, već i podržavaju cjelokupno zdravlje i dobrobit. Od jogurta do kimchija, uključivanje ovih namirnica u prehranu može pomoći u održavanju uravnoteženog crijevnog mikrobioma, poboljšati apsorpciju hranjivih tvari, pa čak i smanjiti nadutost.
Dijetetičarke i nutricionistice Samantha Cassetty i Michelle Saari otkrile su četiri takve namirnice.
1. Jogurt
Bogat probioticima, jogurt doprinosi uravnoteženom crijevnom mikrobiomu potičući učinkovitu probavu i apsorpciju hranjivih tvari. Osim toga, jogurt, osobito grčki, dobar je izvor proteina koji može povećati osjećaj sitosti i smanjiti ukupni unos kalorija.
"Jogurt je izvrstan izvor probiotika. Također je bogat proteinima, pomaže u održavanju mišića i osjećaju sitosti. Jogurt osigurava kalcij, neophodan za zdravlje kostiju, a povezan je s poboljšanim zdravljem probave i manjim rizikom od dijabetesa tipa 2", kaže Saari za SheFinds.
2. Kombucha
Kombucha je jedna od najpopularnijih fermentiranih namirnica na ovom popisu. Bogata je probioticima i odlična za zdravlje crijeva te jačanje imunološkog sustava.
"Kombucha sadrži probiotike i polifenolne antioksidanse te ima antibiotska i protuupalna svojstva", objašnjava Cassetty. Uz to, traženje kombuche s niskim udjelom dodanog šećera u konačnici će biti najkorisnije za naše tijelo jer je poznato da su umjetni zaslađivači jedan od vodećih uzroka debljanja i probavnih problema.
3. Kefir
Nutricionistice posebno preporučuju kefir za poboljšanje probave i poticanje mršavljenja. Ovaj fermentirani mliječni napitak bogat je probioticima, korisnim bakterijama koje potiču zdravu ravnotežu u crijevnom mikrobiomu. Također, kefir je dobar izvor proteina koji doprinosi osjećaju sitosti, što potencijalno sprječava prejedanje.
"Kefir je pun probiotika koji pomažu u poboljšanju zdravlja crijeva promicanjem zdrave ravnoteže bakterija u crijevnom mikrobiomu. Ta je ravnoteža ključna za redovitu probavu i apsorpciju hranjivih tvari. Kefir je također bogat proteinima, podržavajući održavanje mišića i sitost, što može biti korisno za mršavljenje", ističe Saari.
4. Kimchi
Jedenje fermentirane hrane, kao što je kimchi, omogućuje nam da vratimo ravnotežu dobrih bakterija u crijevima, što zauzvrat pomaže u njihovom jačanju. Prema Best, kimchi također poboljšava zdravlje crijeva i cjelokupni probavni sustav. "Proces fermentacije zahtijeva mnogo dobrih bakterija i one se zadržavaju u hrani nakon što proces završi", zaključila je nutricionistica.