Namirnice s više vitamina K od brokule

Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Brokula je često smatrana jednim od najboljih izvora vitamina K, važnog za zgrušavanje krvi, zdravlje kostiju i srca. Međutim, postoje i druge namirnice koje sadrže još veće količine ovog ključnog nutrijenta.

Blitva

Blitva je prava zvijezda kada je u pitanju vitamin K. Dvije šalice sirove blitve (oko 72 grama) sadrže čak 598 mikrograma vitamina K, što je gotovo 500% preporučene dnevne vrijednosti. Osim toga, blitva je bogata vitaminima A i C koji jačaju imunitet, kao i magnezijem, koji je važan za zdravlje mozga, kostiju i srca. Zbog svoje svestranosti, blitva se može koristiti u raznim jelima, poput omleta, juha, variva, a možete je čak ispeći u hrskavi čips.

Raštika

Raštika je odličan izvor vitamina K. Dvije šalice sirove raštike sadrže 314 mikrograma vitamina K, što čini 261% preporučene dnevne vrijednosti. Raštika također sadrži antioksidanse poput vitamina A, C i E, koji štite stanice od oštećenja, te vlakna i folate, koji su važni za obnovu DNK i stvaranje crvenih krvnih stanica. Kuhanjem na pari možete smanjiti njezinu gorčinu, a odlično se slaže s juhama, varivima i jelima pripremljenima u woku.

Listovi cikle

Listovi cikle također su izvrstan izvor vitamina K. Dvije šalice sirovih listova cikle sadrže 304 mikrograma ovog vitamina, što čini 253% dnevne vrijednosti. Istraživanja su pokazala da sok od listova cikle može pomoći u podršci antioksidativnoj obrani tijela. Ovi listovi također su bogati vitaminima A i C, te željezom, ključnim za proizvodnju hemoglobina. Pirjani ili kuhani listovi cikle odlično se slažu s orašastim plodovima, grahoricama i sirevima.

Špinat

Špinat je još jedna namirnica bogata vitaminom K. U dvije šalice sirovog špinata nalazi se 290 mikrograma vitamina K, što je 241% preporučene dnevne vrijednosti. Špinat također sadrži nitrate, spojeve koji pomažu u održavanju zdravog krvnog tlaka, te vitamine A i E, folat i magnezij. Možete ga pripremiti s pirjanim slanutkom, začinima poput curryja, te poslužiti uz rižu ili naan kruh.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.