Moguće je smanjiti unos soli i nastaviti jesti ukusnu hranu, evo kako

Foto: Pexels

POSLJEDNJIH tjedana Američka uprava za hranu i lijekove ponovno je isticala veliku istinu o natriju, koji većina unosi putem soli: prosječna osoba konzumira previše natrija - oko 3400 miligrama dnevno. Za zdrave odrasle osobe preporučena dnevna količina za natrij, postavljena saveznim prehrambenim smjernicama, iznosi 2300 miligrama.

Ipak, sol i natrij nisu ista stvar. Sol koju konzumiramo, spoj sličan kristalu čije je kemijsko ime natrijev klorid, glavni je izvor natrija u našim tijelima, minerala potrebnog za pravilno funkcioniranje mišića i živaca, hidrataciju, regulaciju krvnog tlaka i druge biološke procese. 

Drugim riječima, potrebna nam je određena količina soli da bismo preživjeli. Zanima nas kako onda konzumirati preporučene doze i zadržati se u njihovim okvirima, piše CNN.

Polako s kruhom

Kruh i peciva jedni su od najvećih uzroka preopterećenja natrijem. Postoje zdraviji načini da zadovoljite svoju želju za škrobom. Običan pečeni krumpir ima malo natrija i jedan je od najboljih izvora kalija, a preporučuje se i konzumacija cjelovitih žitarica.

Neka vam povrće bude glavni dio obroka

Razine natrija u mesu, piletini i plodovima mora su uglavnom relativno niske, ako je svježe i prirodno, dok mogu biti šokantno visoke ako je u njega ubrizgana otopina koja sadrži natrij, kao što je često slučaj s piletinom iz supermarketa.

Većina voća i povrća, međutim, ima malo ili nimalo natrija, malo kalorija i mnoštvo drugih hranjivih tvari.

Umjesto konzerviranih ili flaširanih proizvoda od rajčice, koristite svježe

Kečap, pasta od rajčice, umak od rajčice, juha od rajčice iz konzerve, komercijalni umak za špagete i salsa u bocama zgodni su dodaci za ukusna jela. Također su vrlo opterećeni natrijem, dok velika svježa rajčica ili šalica cherry rajčica sadrže manje od 10 miligrama natrija.

Potrudite se oko salate

Gotovi preljevi za salate vrlo su ukusni, ali sadrže velike količine soli i ostalih sastojaka, poput šećera i konzervansa, koje nije dobro unositi u većim količinama. Umjesto toga, pokušajte svoju salatu začiniti ekstra djevičanskim maslinovim uljem i octom (ili cijeđenim limunom).

Opcije za doručak

Umjesto slatkih pahuljica iz supermarketa, započnite dan zobenim pahuljicama ili nekom drugom žitaricom.

Instant zobene pahuljice imaju visok sadržaj natrija. Pojačajte okus i hranjive tvari posipanjem svježim ili sušenim voćem, prženim orašastim plodovima, smeđim šećerom ili medom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.