Evo što se događa s vašim tijelom unutar sat vremena od ispijanja dijetalnog pića

Foto: Pixels

DIJETALNA i niskokalorična pića mnogima su neizostavna ako pokušavaju skinuti višak kilograma. Ali znate li što se događa s vašim tijelom kad ih pijete i biste li ih trebali uključiti u svoju prehranu?

Studije su ranije pokazale da pijenje ovakvih pića koja sadrže umjetne zaslađivače može povećati rizik od debljanja.

Jedna studija objavljena u časopisu Current Atherosclerosis Reports upozorila je da ona možda doprinose dijabetesu tipa 2.

Niskokalorična sladila koriste se umjesto saharoze, glukoze i fruktoze te imaju intenzivan slatkasti okus, a ne sadrže kalorije. 

Također, umjetno zaslađena pića povezuju se i s povećanim rizikom od smrti i kardiovaskularnih bolesti te moždanih udara i demencije kod starijih ljudi, ali nije posve jasno zašto.

The Sun je prenio što se događa s tijelom unutar sat vremena od ispijanja dijetalnog pića.

10 minuta 

The Renegade Pharmacist navodi da u prvih deset minuta po ispijanju pića kiselina utječe na caklinu na zubima. Uz to, umjetni zaslađivači koji se nalaze u piću, poput aspartama, zavaravaju vaše tijelo da pomisli da je upravo pojelo šećer i da ga treba preraditi. 

Poznati fitness stručnjak Graeme Tomlinson nije toliko oštar. Rekao je: "Pića s nula kalorija nisu ni dobra, ni loša. Njihova vrijednost ovisi vašoj prehrani."

20 minuta

The Renegade Pharmacist tvrdi da tijelo unutar 20 minuta nakon konzumacije dijetalnog pića počinje skladištiti masti. 

Studija objavljena u The Nurses' Health Study kaže da su ljudi koji piju dijetalna pića u većem riziku od visokog krvnog tlaka i dijabetesa tipa 2. 

"Dijetalna Coca-Cola ne sadrži šećer, dakle nema odgovora na inzulin. Također, ovakvi napitci sadrže manje kalorija nego neki smoothieji", dodaje Tomlinson.

40 minuta

Mnogi tvrde da su postali ovisni o ovakvim pićima. The Renegade Pharmacist upozorava da sastojci u dijetalnim pićima djeluju na isti način kao i kokain. Tvrde da kombinacija kofeina i aspartama dovode do sličnog kratkoročnog naleta energije, kao i da bi oslobođeni ekscitotoksini mogli iscrpiti vaš mozak i pretjeranog ga simulirati, ako se piće redovito konzumira.

60 minuta

Nakon sat vremena od ispijanja dijetalne Coca-Cole možete se osjećati gladnijima i žednijima nego prije. 

Stručnjaci smatraju da ovakvi napitci zapravo dehidriraju i povećavaju žudnju za slatkim. 

"Smatram da samo ekstremna potrošnja od oko 20 limenki dijetalnog pića dnevno može s vremenom dovesti do utjecaja na zdravlje crijeva", zaključuje Tomlinson.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.