Dijetetičarka: Želite zdravo i brzo smršavjeti? U prehranu uključite tri začina

Foto: Pexels

Održavanje zdravih crijeva ključno je za sveukupno zdravlje, osobito kako starimo. No, važno je i ako pokušavamo smršavjeti. Uravnotežena prehrana, bogata vlaknima, probioticima i esencijalnim hranjivim tvarima, podržava zdravlje probavnog sustava i može pomoći u kontroli težine. Začini, koji se često zanemaruju, mogu igrati ključnu ulogu u poboljšanju zdravlja crijeva i poticanju bržeg gubitka masnoće. 

Mogu pomoći u regulaciji probavnih enzima, smanjiti upalu i ublažiti uobičajene gastrointestinalne probleme poput nadutosti i plinova. Dakle, dodavanjem raznih začina svojim obrocima, možemo poboljšati i okus i hranjivu vrijednost svoje prehrane. Dijetetičarka i nutricionistica Krutika Nanavati istaknula je tri takva začina.

1. Đumbir

Đumbir je začin poznat po svojim snažnim protuupalnim svojstvima. "Ovaj se začin bori protiv upale u crijevima i doprinosi zdravoj probavi", kaže Nanavati za SheFinds. Đumbir možemo lako uvrstiti u svoju prehranu: možemo ga dodati juhama i marinadama, uključiti ga u smoothieje ili od njega napraviti čaj. Njegova svestranost čini ga glavnim proizvodom za promicanje zdravlja crijeva i probave.

2. Kurkuma

Kurkuma je još jedan moćan začin za zdravlje crijeva i mršavljenje. Dijetetičarka napominje: "Kurkumin, aktivni sastojak kurkume, štiti vaša crijeva i smanjuje upalu." Jedinstven način uživanja u kurkumi je priprema "zlatnog mlijeka" s kurkumom, đumbirom i mlijekom koje preferiramo.

3. Cimet

Cimet je fantastičan začin koji nije samo nevjerojatno ukusan već ima i brojne zdravstvene dobrobiti te može doprinijeti mršavljenju. "Ovaj svestrani začin mogao bi pomoći u regulaciji šećera u krvi, što neizravno može pomoći u regulaciji težine i mršavljenju", tvrdi Nanavati. Cimet možemo dodati zobenim pahuljicama, jogurtu ili čak kavi za pojačanje okusa dok uživamo u njegovim dobrobitima za zdravlje crijeva.

Dijetetičarka zaključuje da uključivanjem ovih začina zdravih za crijeva u svoju prehranu, možemo podržati bolju probavu i postići brži gubitak kilograma, a sve to dok uživamo u ukusnim i aromatičnim obrocima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.