Dijetetičari: Ako imate hipertenziju, izbjegavajte ove tri vrste namirnica

Foto: Pexels

Hipertenzija, ili visoki krvni tlak, pogađa milijune pojedinaca diljem svijeta i značajan je čimbenik rizika za kardiovaskularne bolesti. Dok lijekovi i promjene načina života mogu pomoći u upravljanju hipertenzijom, jedan ključni aspekt koji se često zanemaruje jest prehrana. Hrana koju konzumiramo ima važnu ulogu u našem cjelokupnom zdravlju, a to uključuje i naš krvni tlak. Određene namirnice mogu ublažiti stanje, dok ga druge mogu pogoršati.

Kardiolog dr. Raed Bargout, dijetetičarka Krutika Nanavati, nutricionistica Susan Schachter i dijetetičar Rhyan Geiger otkrili su nam koje namirnice trebamo izbjegavati ako se borimo s hipertenzijom.

1. Delikatesno meso

Prerađeno delikatesno meso može ozbiljno naštetiti kardiovaskularnom zdravlju. Prema dr. Bargoutu, delikatesno meso je među najgorim opcijama kada su u pitanju krvni tlak i zdravlje srca. "Prerađeno delikatesno meso na vrhu je popisa hrane koja može povećati rizik od kardiovaskularnih događaja, uključujući srčani i moždani udar", rekao je za SheFinds.

Schachter se slaže, objašnjavajući: "Prerađeno meso, poput slanine, kobasica i mesnih delikatesa, ima puno natrija, nezdravih masti i konzervansa te može doprinijeti debljanju, visokim razinama kolesterola i hipertenziji." Kada smo u nedoumici, najbolje je držati se svježih, nemasnih proteina poput puretine i piletine, a ne prerađenih varijanti.

2. Pekarski proizvodi poput keksa i kolača

Ako volimo slatke poslastice umjesto slanih grickalica, važno je imati na umu da one također mogu štetiti srcu. Nanavati naglašava da treba izbjegavati prerađene slatke pekarske proizvode poput keksa i kolača ako želimo zdravije srce. Šećer može dovesti do mnoštva štetnih učinaka na zdravlje, uključujući potencijalno viši krvni tlak.

"Slatke grickalice poput keksa, slatkiša i kolača često sadrže kalorije, ali im nedostaju bitne hranjive tvari. Pretjerano uživanje u slatkim grickalicama može dovesti do povećanja tjelesne težine, još jednog čimbenika rizika za visoki krvni tlak. Štoviše, slatke grickalice mogu izazvati nagle skokove razine šećera u krvi, pridonoseći visokom krvnom tlaku", upozorava Nanavati.

3. Smrznuta jela

Smrznuti obroci su neke od najprikladnijih, a ponekad i najukusnijih opcija, ali redovita konzumacija može biti loša za zdravlje srca. Geiger ističe da su ovi obroci obično prepuni natrija, što predstavlja značajan rizik kada se konzumira u prekomjernim količinama.

Smrznuta jela često se pripremaju s konzervansima i pojačivačima okusa kako bi im se produžio rok trajanja i poboljšao okus. Natrij je uobičajena komponenta u ovim dodacima, a njegova prekomjerna prisutnost u ovim obrocima može imati negativne učinke na zdravlje kardiovaskularnog sustava. Stoga Geiger savjetuje odabir cjelovite, neprerađene hrane.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.