Spriječi ozljedu koljenog zgloba!

Foto: Shutterstock

KOLJENI zglob je jedan od najčešće ozljeđivanih zglobova ljudskog tijela.

Zglobovi donjih ekstremiteta prenose težinu gornjeg dijela tijela, te su samim time više podložni ozljedi. Postoji niz faktora koji utječu na ozljede mekih tkiva zglobova. 
 
Prilikom ozljeđivanja koljena može se javiti niz komplikacija. Vrlo je lako dobiti udarac koji će zahtijevati operativni zahvat. Često se zna dogoditi da jedan lagani start, jedan krivi pomak potkoljenice ili kriva pozicija stajne noge izazove vrlo tešku ili ozbiljnu ozljedu. Prije svega, mislimo na ozljede ukriženih sveza u koljenom zglobu koje su vrlo često udružene s ozljedama meniskusa koljena. Nećemo vas plašiti, možete se baviti sportom, međutim dobro je voditi računa i o prevenciji ozljede. Ovdje će vam uvelike pomoći propriocepcija i prilagođavanje zglobova i ligamenta na određeni sport.
 
Koljeni zglob je okružen ligamentima, tetivama, burzama i mišićima kao i svaki zglob u ljudskom tijelu. Uhvatili smo se jednog ciljanog mišića kojeg ćemo ovdje ukratko opisati.
 
M. vastus medialis obliquus - medijalna glava m. quadricepsa.
 
On je jedini mišić koji u zglobu koljena izvodi ekstenziju zadnjih 15 stupnjeva. Filogenetski je najmlađa od četiri glave m.quadricepsa te vrlo brzo atrofira.
 
Često je ovaj mišić istaknut na profesionalnim sportašima te se nalazi na unutarnjoj strani koljena iznad patele. Veličina medijalne glave quadricepsa uvjetovana je genetski, ali vježbom ju možemo hipertrofirati i izvući na površinu. 
 
Bitnu ulogu koju ima medijalna glava m. quadricepsa je također što ona svojom kontrakcijom zajedno s kontrakcijom lateralne glave drži patelu u fiziološkoj poziciji i ne dozvoljava izlijetanje patele medijalno ili lateralno.
 
Prilikom rekonstrukcije prednjeg križnog ligamenta dolazi do atrofije vastusa medialisa. Upornošću i konstantnom vježbom uz prisutnost fizioterapeuta mišić postaje ponovno vidljiv te dobiva svoju snagu. Povećanjem opterećenja u završnoj fazi postoperativne rehabilitacije mišić ćemo hipertrofirati. 
 
Valja biti pažljiv kod izoliranih vježbi m. vastusa medialisa jer konstantno korištenje nožne ekstenzije te čučnja, može dovesti do boli u koljenu te hvatišta ligamenta patele. Potrebno je savjetovati se sa svojim trenerom i pronaći pravu vježbu koja neće dovesti do velike boli u zglobu koljena.
 
Izvor: Building-body

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.