L-karnitin: Podrška u gubljenju viška kilograma

Foto: Shutterstock

KARNITIN, C7H15NO3, najčešće se definira kao "tvar slična aminokiselinama". Karnitin se sintetizira u tijelu čovjeka i to iz aminokiselina L-lizin i L-metionin. Brojne su funkcije karnitina u ljudskome organizmu, a najpoznatija je njegova uloga kao nosača masnih kiselina kroz staničnu membranu u procesu njihovog sagorijevanja (oksidacije) u staničnim organelama nazvanim mitohondriji.

Karnitin se proizvodi u jetri i bubrezima pa se transportira u tkiva koja koriste masne kiseline kao izvor energije, a to su prvenstveno srčani mišić i skeletni mišići (mišići sustava za kretanje). Najveći se dio L-karnitina u našem organizmu nalazi u mišićima, oko 98 posto, dok se oko 1,5 posto nalazi u jetri, a 0,6 posto u ekstracelularnim tekućinama.
 
Za proizvodnju L-karnitina, osim aminokiselina lizina i metionina, potrebni su i vitamin C, vitamin B6, niacin i željezo.
 
Prednosti uzimanja L-karnitina:
 
- "topljenje" masnoga tkiva
- povećanje snage i mišićne mase
- usporavanje procesa gubitka koštane mase i poboljšanje mikrostrukture kostiju
- djeluje kao antioksidant koji smanjuje, ali i sprječava štetu nastalu slobodnim radikalima
- pomaže zaštititi mozak od procesa starenja i od štete uzrokovane stresom
 
Crveno meso i mliječni proizvodi su najbolji izvor L-karnitina, ali postoje i drugi izvori l-karnitina u hrani: orasi, sjemenke, artičoka, šparoge, brokula, divlji kupus, češnjak, gorušica, bamija, peršin, marelica, banana, pčelinje saće, pekarski kvasac, heljda, kukuruz, zobena kaša, riža, raž i pšenica. L-karnitin je molekula topljiva u vodi, pa se dio može izgubiti kuhanjem, međutim vrlo je stabilan, pa se ne razgrađuje.
 
Postotak apsorpcije L-karnitina iz hrane je između 54 i 87 posto, dok se veće, farmakološke doze, apsorbiraju pasivnom difuzijom te su značajno manje biološki raspoložive. Naime, biološka raspoloživost acetil-L-karnitina je nešto veća nego L-karnitina, no općenito postotak apsorpcije L-karnitina iz dodataka prehrane je između 14 i 18 posto.
 
Prema istraživanjima, za djelovanje L-karnitina potrebna je aerobna tjelesna aktivnost, stoga se L-karnitin preporučuje konzumirati barem 30 minuta prije tjelesnog napora.
 
Nekoliko istraživanja daje naslutiti da acetil-L-karnitin u dnevnim dozama od 2 do 3 g kroz period od 6 do 12 mjeseci može usporiti kognitivno propadanje u oboljelih od Alzheimerove bolesti.
 
L-karnitin sudjeluje u oksidaciji masnih kiselina, ali i prijenosu acetilnih skupina iz mitohondrija, čime indirektno sudjeluje i u metabolizmu glukoze. Smanjenje prijenosa masnih kiselina u mitohondrij rezultira nakupljanjem triglicerida u citosolu, čimbenikom patogeneze otpornosti na inzulin. S obzirom na to da se poremećaji oksidacije masnih kiselina povezuju s otpornošću na inzulin, započela su istraživanja o mogućem utjecaju L-karnitina na šećernu bolest. Istraživanja pokazuju da intravenozna primjena L-karnitina može poboljšati osjetljivost na inzulin u osoba oboljelih od dijabetesa. Točnije, smanjuje razine masti u mišićima i snižava razine glukoze u krvi povećavajući njenu oksidaciju u stanicama.
 
Istraživanja su pokazala da L-karnitin može pomoći u slučaju nekih bolesti i poremećaja kardiovaskularnog sustava kao što su angina pektoris, srčani udar, intermitentna klaudikacija i zastoj srca.
 
L-Karnitin se u većim količinama nalazi u epididimisu u kojem spermiji sazrijevaju, pa su stoga započela istraživanja o mogućem utjecaju L-karnitina na mušku plodnost. Istraživanja nalaze pozitivnu povezanost koncentracije L-karnitina u spermi s brojem spermija, postotkom pokretnih spermija i postotkom normalnih spermija. Pokazalo se da L-karnitin u dnevnim dozama od 3 g kroz period između 3 i 4 mjeseca može pomoći muškarcima s dijagnosticiranom smanjenom pokretljivošću spermija, tj. povećava pokretljivost istih. Također, L-karnitin se u dnevnim dozama od 2 g kroz period od dva mjeseca može povezati s poboljšanjima kvalitete sperme, izražene kao povećanje koncentracije i pokretljivosti spermija.
 
Poznato je da je L-karnitin važna molekula odgovorna za proizvodnju energije, a umor i loš nutritivni status su česti u oboljelih od raka, kojima može nedostajati i sam L-karnitin. Istraživanja pokazuju da dnevne doze L-karnitina od 4 g kroz period od jednog tjedna mogu smanjiti umor u većine oboljelih koji su bili na kemoterapiji, ali i obnoviti razine L-karnitina u krvi. Također, terminalnim se pacijentima oboljelim od raka, koji su uzimali L-karnitin s početnom dozom od 250 mg, a konačnom od 3 g, smanjio umor i poboljšalo raspoloženje te kvaliteta sna.
 
Izvor: Fit-team
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.