Strah od trovanja hranom u Istanbulu ruši promet ugostiteljima
NIZ SLUČAJEVA trovanja prijavljenih tijekom proteklih tjedana, koji su uslijedili nakon tragične smrti obitelji iz Njemačke u posjetu Istanbulu, potaknuo je široko rasprostranjenu zabrinutost za sigurnost hrane i izazvao goleme gospodarske gubitke za ulične prodavače, restorane i hotele u ključnim turističkim četvrtima. Strah je toliko velik da je prodaja ulične hrane u nekim dijelovima grada pala i do 80 posto, piše Hurriyet Daily News.
Drastičan pad prodaje
Prema podacima Udruge svih restorana i turizma (TÜRES), prodavači ulične hrane u četvrti Beşiktaş zabilježili su pad prodaje pečenih krumpira, dagnji i kokoreça - jela od janjećih crijeva - za više od 80 posto u prvim danima nakon incidenta. Prodavaonice kebaba i pilećeg dönera također su prijavile gubitke do 25 posto, dok su narudžbe hrane putem interneta pale gotovo istom stopom.
Dužnosnik TÜRES-a Rıdvan Turşak izjavio je za Hürriyet da je prodaja "i dalje oko 40 posto ispod razine prije incidenta", dodajući da je najoštriji pad zabilježen u Ortaköyu, dijelu Beşiktaşa koji je dugo bio sinonim za istanbulsku kulturu ulične hrane.
Tragedija koja je pokrenula lavinu
Kriza je započela nakon što se njemačko-turska obitelj, koja je boravila u hotelu u četvrti Fatih, 12. studenog razboljela nakon konzumacije ulične hrane u Ortaköyu, a kasnije i preminula, što je potaknulo nagađanja da je uzrok kontaminirana hrana. Iako su forenzičari kasnije kao vjerojatni uzrok smrti naveli aluminijev fosfid korišten pri deratizaciji hotela, Turşak je napomenuo da je početni fokus na uličnu hranu odmah poljuljao povjerenje potrošača i otjerao kupce od malih prodavača.
Ugostitelji se bune protiv stigmatizacije
Udruga je izdala priopćenje u kojem naglašava da "ne može prihvatiti da se cijeli sektor hrane i pića dovodi pod sumnju", podsjećajući da tvrtke podliježu redovitim uzorkovanjima i inspekcijama. Upozorili su da nekoliko nesukladnih objekata "ne bi smjelo definirati cijelu industriju".
Trgovci iz Ortaköya također su osudili, kako su opisali, štetu nanesenu njihovom ugledu, rekavši da im je promet pao i do 70 posto. "Do sada smo šutjeli, ali više nećemo", rekao je odvjetnik Mehmet Derviş Yıldız iz lokalne udruge obrtnika, pozivajući vlasti i javnost da izbjegavaju "izvansudsko izvršenje".
Pogođeni i hoteli
Turistički djelatnici kažu da su pogođeni i hoteli. Dok Udruga malih hotela Turske (TÜRKODER) nije izvijestila o mjerljivim gubicima, Gürkan Özcan iz Udruge turskih putničkih agencija (TÜRSAB) procijenio je da su rezervacije u Fatihu možda pale za 10 do 15 posto. "Događaji koji stvaraju percepciju nesigurnosti neizbježno utječu na rezervacije", rekao je.
Novi incidenti produbljuju nepovjerenje
Javnu nelagodu dodatno je pojačalo nekoliko nepovezanih slučajeva trovanja prijavljenih u proteklom tjednu. U istanbulskoj četvrti Şişli, 25 osoba koje su naručile hranu iz istog restorana zatražilo je liječničku pomoć zbog sumnje na trovanje; objekt je kasnije zatvoren nakon što su inspektori utvrdili da radi bez dozvole. U četvrti Beyoğlu, 26-godišnji inženjer završio je na intenzivnoj njezi nakon što je popio tursku kavu pripremljenu s industrijskim deterdžentom za pranje posuđa umjesto s vodom, zadobivši teške kemijske opekline.
Iako nedavni incidenti nisu vidljivo povezani, njihov tajming pojačao je zabrinutost javnosti, a za mnoge istanbulske tvrtke financijske posljedice već su nedvojbene.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati