Prvi put radite ajvar? Ovi trikovi garantiraju savršen rezultat

PRIPREMA domaćeg ajvara pravi je mali ritual koji zahtijeva dobar plan, strpljenje i kvalitetne sastojke. Proces može trajati satima, ali trud se višestruko isplati jer dobivate staklenke pune mirisnog i bogatog namaza koji traje cijelu zimu.
Ovaj, mnogima omiljeni namaz, uglavnom se priprema od slatke crvene paprike, a ponekad uz dodatak patlidžana ili rajčica. Može biti blag, ako ga radite od slatke paprike, a ako preferirate ljutu hranu, možete mu dodati i ljute papričice.
Kada je priprema ajvara u pitanju, nema ispravnog ili neispravnog načina - svaka obitelj ga priprema prema vlastitim željama i vlastitom receptu, a ako prvi put radite ajvar, dobro je imati na umu nekoliko ključnih savjeta.
1. Odabir sastojaka
Birajte crvene, mesnate i zdrave paprike, najbolje rog-paprike ili provjerene lokalne sorte. Po želji dodajte patlidžan radi punoće i aromatičnosti, a za ljutinu ubacite nekoliko ljutih papričica. Osnovni začini su sol, ulje, ocat i češnjak, dok šećer pomaže uravnotežiti okus.
>> Znate li razliku između ajvara, pinđura i ljutenice? Evo što ih zapravo razlikuje
2. Priprema povrća
Paprike i patlidžan ispecite dok kožica potpuno ne pocrni, a meso ostane mekano. Vruće paprike prekrijte ili zatvorite u posudu kako bi se naparile i lakše gulile. Nakon guljenja i čišćenja od sjemenki, povrće ostavite da se dobro ocijedi nekoliko sati ili preko noći.
3. Kuhanje i miješanje
Sameljite ocijeđeno povrće (idealno u mlincu za meso, no može poslužiti i multipraktik) i stavite ga kuhati na laganoj vatri. Ulje dodajte postupno, stalno miješajući, dok smjesa ne postane svilenkasta i ujednačena. Kuhanje traje između 3 i 4 sata, a ajvar je gotov kad je gust. Najlakše je provjeriti je li ajvar gotov prelaskom drvenom žlicom po dnu lonca, nakon toga se treba stvoriti put od žlice.
4. Začinjavanje
Pred kraj kuhanja dodajte sol, ocat, šećer i, po želji, češnjak. Ako volite ljutkasti okus, sada je pravi trenutak za ubacivanje sitno nasjeckanih ljutih papričica.
>> Ovo su najvažnija pravila da vam zimnica ostane jestiva do proljeća, obratite pažnju
5. Pakiranje i čuvanje
Sterilizirajte staklenke, a zatim vruće staklenke napunite vrućim ajvarom. Na vrh dodajte malo ulja za bolju trajnost, ostavite ih da se hlade pokrivene, a tek nakon nekoliko sati zatvorite. Čuvajte ih na hladnom i tamnom mjestu.
Sada kada sve znate, potreban vam je i recept s točnim mjerama sastojaka - zasučite rukave i recept pronađite ovdje.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati