Ne znate što kuhati? Imamo top ručkove za početak jeseni i školske godine

Sadržaj nastao u suradnji s: Lidl
IAKO smo i kalendarski i temperaturno još uvijek u ljetu - moramo priznati da se počinje osjećati kraj tople sezone. Školarci se spremaju za povratak u školu, a godišnji polako završavaju. Novi početci su pred nama, pa se tako vraćamo i tjednom planiranju i vječnom pitanju - "što ćemo kuhati?"
U ovotjednom Lidlovom katalogu pronašli smo puno atraktivnih proizvoda, koji su nas inspirirali za raznolika jela koja ćemo kuhati tijekom tjedna. U nastavku možete pročitati naše prijedloge recepata, uz koje ćete vidjeti i točan izračun uštede - jer većina proizvoda koje koristimo je na akciji.
Pronaći ćete recepte za glavne obroke, ali i desert, a svi su prilagođeni mjerama za dvije osobe.
1. Patka s mlincima
Patka s mlincima je klasik koji se može pripremiti cijele godine, pogotovo kada su potrebni sastojci na akciji. Mlinci su sniženi 55 posto, dok je patka po posebnoj cijeni. Za dvije osobe trebat će vam:
- 1/2 Goldenfood svježe patke
- Sol i papar
- 1 žličica crvene slatke paprike
- 2 režnja češnjaka (sitno nasjeckana ili protisnuta)
- 1 žlica svinjske masti ili ulja
- 1 grančica ružmarina (ili suhi)
- 1 dl bijelog vina (po želji)
Za mlince:
- 150–200 g mlinaca Okusi zavičaja
- Sol
- Masnoća i sok od pečenja patke
Operite i dobro posušite polovicu patke. Natrljajte je sa solju, paprom, mljevenom crvenom paprikom i sitno nasjeckanim češnjakom. Ostavite patku da odstoji kako bi upila začine - ako imate vremena, možete je staviti u hladnjak da malo odleži.
Zagrijte pećnicu na srednje jaku temperaturu. Patku stavite u posudu za pečenje i prelijte je s malo masti ili ulja. Ulijte malo vode kako bi ostala sočna tijekom pečenja. Pokrijte sve aluminijskom folijom i stavite u pećnicu. Tijekom pečenja povremeno podlijevajte patku vlastitim sokom. Pred kraj pečenja maknite foliju, pojačajte temperaturu i pustite da se kožica lijepo zapeče i postane hrskava. Ako volite, možete dodati i malo bijelog vina kako bi se stvorio finiji umak.
Dok se patka peče, pripremite mlince. Razlomite ih na manje komade i kratko prokuhajte u posoljenoj vodi. Kad omekšaju, ocijedite ih i stavite u veću zdjelu ili posudu za posluživanje. Kad je patka gotova, pažljivo odvojite dio masnoće i sokova od pečenja. Time prelijte mlince i dobro ih promiješajte kako bi upili sve fine okuse pečenja.
Redovna cijena svih ovih proizvoda zajedno iznosi 8.73 eura, a na akciji će vas ovi proizvodi zajedno koštati 8.17 eura, što je ušteda od 0.56 eura.
2. Gulaš s junetinom i graškom
Ovaj su tjedan sniženi grašak (33 posto) i mrkva (30 posto), dok je junetina za gulaš po posebnoj cijeni pa vam predlažemo fino jelo na žlicu. Evo što će vam trebati za dvije osobe:
- 300 g svježeg junećeg mesa za gulaš
- 1 žlica svinjske masti XXL
- 2 srednja domaća krumpira (oko 250 g)
- 150 g graška Freshona
- 1 veća domaća mrkva (oko 100 g)
- 1 manja glavica luka (ili pola veće)
- 1 režanj češnjaka
- 1 žličica mljevene slatke paprike
- Sol i papar po ukusu
- Prstohvat suhog timijana ili lovorov list (po želji)
- 500 ml vode ili temeljca (ovisno o željenoj gustoći gulaša)
Najprije pripremite sve sastojke. Meso narežite na manje kockice. Luk i češnjak sitno nasjeckajte, mrkvu ogulite i narežite na kolutiće, a krumpir ogulite i izrežite na kockice. U većem loncu zagrijte svinjsku mast. Kad se zagrije, dodajte nasjeckani luk i pirjajte dok ne postane staklast. Zatim dodajte češnjak i kratko promiješajte da pusti miris. Ubacite komade mesa i pirjajte dok ne poprime lijepu boju sa svih strana.
Dodajte mrkvu i kratko sve zajedno prodinstajte. Potom umiješajte mljevenu papriku, promiješajte i odmah podlijte s malo vode ili temeljca da začini ne zagore. Dodajte preostalu tekućinu, posolite, popaprite i po želji ubacite lovorov list ili prstohvat timijana.
Pustite da gulaš kuha na laganoj vatri dok meso ne omekša. Pred kraj kuhanja dodajte grašak i krumpir. Kuhajte dok povrće ne postane mekano, a umak se lijepo zgusne. Po potrebi dodajte još malo tekućine ako volite rjeđu teksturu. Kad je sve kuhano, kušajte i dodatno začinite po svom ukusu.
Redovna cijena svih ovih proizvoda zajedno iznosi 14.01 eura, a na akciji će vas ovi proizvodi zajedno koštati 13.37 eura, što je ušteda od 0.64 eura.
3. Pljukanci s Bolognese umakom
Malo tko ne voli Bolognese umak, a mi smatramo da ga treba kuhati kada god za njega imate sastojke. Ovaj je tjedan u Lidlu mljeveno meso sniženo 18 posto, a pasirana rajčica 33 posto. Evo što će vam trebati za dvije osobe:
- 250 g svježih pljukanaca XXL pakiranje
- 200 g svježeg mljevenog miješanog mesa
- 250 ml Baresa pasirane rajčice
- 1 manja glavica luka
- 1 režanj češnjaka
- 1 žlica maslinovog ulja ili suncokretovog ulja
- Sol i papar po ukusu
- Prstohvat suhog origana ili bosiljka (po želji)
Najprije pripremite sve sastojke. Sitno nasjeckajte luk i češnjak. U tavi zagrijte ulje i dodajte luk. Pirjajte dok ne postane staklast, a zatim dodajte češnjak i kratko promiješajte da pusti aromu. Ubacite mljeveno meso i miješajte dok se ne zarumeni i ne raspadne na sitnije komadiće.
Kad meso dobije boju i pusti vlastiti sok, dodajte pasiranu rajčicu. Promiješajte i začinite solju, paprom i po želji prstohvatom suhog začina poput origana ili bosiljka. Smanjite vatru i pustite da se umak lagano kuha, kako bi se zgusnuo i razvile arome. Povremeno promiješajte.
Dok se umak krčka, stavite vodu za pljukance da zakuha. Posolite je i ubacite pljukance. Kuhajte ih nekoliko minuta, prema uputama s pakiranja, dok ne isplivaju i postanu mekani. Kad su pljukanci kuhani, ocijedite ih i dodajte u umak ili ih poslužite posebno, a umak prelijte preko njih.
Redovna cijena svih ovih proizvoda zajedno iznosi 20.46 eura, a na akciji će vas ovi proizvodi zajedno koštati 15.03 eura, što je ušteda od 5.43 eura.
4. Štrukli sa sirom
Svježi domaći štrukli sa sirom sniženi su 32 posto, a čine odličan i brz ručak za dane kada nemate previše vremena, a rado biste pojeli nešto domaće. Poslužite ih uz zelenu salatu i dobit ćete kompletan obrok. Za dvije osobe trebat će vam:
- 400 g štrukli sa sirom
- glavica domaće salate kristal
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
- alkoholni ocat
- 3 žlice Freshona slatkog kukuruza u zrnu
Štrukle ispecite prema uputama na pakiranju. Pripremite salatu: očistite i narežite kristal salatu, začinite ju solju, uljem i octom, pa dodajte kukuruz. Sve dobro izmiješajte i poslužite uz pečene štrukle.
Redovna cijena svih ovih proizvoda zajedno iznosi 19.25 eura, a na akciji će vas ovi proizvodi zajedno koštati 12.61 eura, što je ušteda od 6.64 eura.
5. Široki rezanci sa sirom
Domaćije od ovog jela ne može - od samo nekoliko sastojaka dobit ćete obrok koji će nestati u trenu. Gotov je za čas, te jedan od povoljnijih izbora za lagan, a zasitan ručak ili večeru. Široki rezanci sniženi su 33 posto, a međimurski domaći kuhani sir 29 posto. Za dvije osobe trebat će vam:
- 200 g domaćih širokih rezanaca
- 150 g međimurskog domaćeg kuhanog sira
- 1 žlica svinjske masti ili maslaca
- Sol po ukusu
- Prstohvat papra (po želji)
- 1 žlica kiselog vrhnja (opcionalno, za kremastiju varijantu)
Stavite lonac s posoljenom vodom da zakipi. Kad voda zavrije, ubacite rezance i kuhajte ih dok ne omekšaju, ali da zadrže čvrstoću - kao što biste ih kuhali za tjesteninu "al dente". Dok se rezanci kuhaju, u manjoj tavi rastopite mast ili maslac. Kad su rezanci kuhani, ocijedite ih i još tople prelijte rastopljenom masti.
Dodajte naribani ili izmrvljeni kuhani sir i sve dobro promiješajte dok se sir ne počne lagano topiti i povezivati s rezancima. Po želji možete dodati žlicu kiselog vrhnja kako bi jelo bilo kremastije. Začinite s malo papra ako volite i odmah poslužite dok je toplo.
Redovna cijena svih ovih proizvoda zajedno iznosi 8.73 eura, a na akciji će vas ovi proizvodi zajedno koštati 8.17 eura, što je ušteda od 0.56 eura.
6. Pečena piletina sa zapečenom cvjetačom
Pileći grill mix snižen je 26 posto, a uz prilog mu savršeno pristaje cvjetača koja je snižena 35 posto. Jedan od najukusnijih načina za pripremu ovog povrća je - da ju zapečete, pa za to iskoristite Lećevački mladi kravlji sir koji je snižen 30 posto. Za dvije osobe trebat će vam:
Za meso:
- 400-500 g mariniranog pilećeg grill mixa
- Sol, papar, po želji začini (paprika, češnjak u prahu, ružmarin)
- Maslinovo ulje za premazivanje ili pečenje
Za zapečenu cvjetaču:
- Pola veće glavice cvjetače (ili jedna manja)
- 100 g mladog lećevačkog kravljeg sira
- 1–2 žlice maslaca (ili maslinovog ulja)
- Sol po ukusu
- Papar po želji
Pileći grill mix lagano premažite maslinovim uljem i stavite peći u pećnicu na temperaturu oko 200 stupnjeva.
Cvjetaču operite, razlomite na manje cvjetove i kratko obarite u posoljenoj vodi – samo da omekša, ali da ne bude raskuhana. Ocijedite je i ostavite sa strane. U posudu za pečenje stavite malo maslaca ili maslinovog ulja. Složite cvjetaču, posolite po ukusu i dodajte izmrvljeni mladi sir ravnomjerno preko povrća. Po vrhu stavite nekoliko komadića maslaca ili nakapajte još malo ulja.
Stavite u pećnicu (možete peći zajedno s mesom ako ima mjesta) i pecite dok sir ne omekša i sve lagano porumeni - oko 15 do 20 minuta.
Redovna cijena svih ovih proizvoda zajedno iznosi 25.46 eura, a na akciji će vas ovi proizvodi zajedno koštati 17.36 eura, što je ušteda od 8.10 eura.
7. Lisnato tijesto s jabukama
Jesen je pred vratima, što znači da je vrijeme za prve jesenske recepte - poput štrudle od jabuka. Ovaj su tjedan u Lidlu sniženi domaći maslac (30 posto) i svježe lisnato tijesto (33 posto). Slasna štrudla u kojoj će svi uživati, a gotova je za čas. Za dvije osobe trebat će vam:
- 1 pakiranje svježeg Chef Select & You lisnatog tijesta
- 2 srednje crvene domaće jabuke
- 2 žlice Okusi zavičaja domaćeg maslaca
- 1 žlica šećera (ili po ukusu)
- 1/2 žličice cimeta (ako imate, nije obavezno)
- Malo krušnih mrvica (po želji, da upiju sok)
Najprije ogulite jabuke, naribajte ih na krupni ribež i po želji ih lagano ocijedite ako puste puno soka. Dodajte im šećer i malo cimeta ako ga imate. Sve dobro promiješajte i ostavite da kratko odstoji dok pripremite tijesto.
Lisnato tijesto odmotajte i položite na papir za pečenje. Po sredini tijesta rasporedite tanak sloj krušnih mrvica - one će upiti višak tekućine iz jabuka i spriječiti da tijesto omekša odozdo. Preko mrvica ravnomjerno rasporedite smjesu od jabuka, pa dodajte žlicu maslaca na nadjev. Pazite da rubovi ostanu slobodni kako biste mogli zarolati.
Savijte krajeve prema unutra i zarolajte tijesto u oblik savijače. Savijaču premažite otopljenim maslacem za lijepu zlatnu boju. Stavite ju na lim za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na srednje jakoj temperaturi - dok ne poprimi zlatnosmeđu boju i postane hrskava. To će trajati otprilike dvadesetak minuta, ovisno o pećnici.
Kad je savijača pečena, izvadite je i pustite da se malo ohladi. Možete je posuti šećerom u prahu prije posluživanja.
Redovna cijena svih ovih proizvoda zajedno iznosi 8.73 eura, a na akciji će vas ovi proizvodi zajedno koštati 8.17 eura, što je ušteda od 0.56 eura.
Sadržaj donosi Index u suradnji s Lidlom te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

bi Vas mogao zanimati