Dijetetičar: Borite se s tvrdoglavim masnim naslagama na trbuhu? Ograničite ovu hranu

KADA je riječ o gubitku tvrdokornih masnoća, nije svaki ugljikohidrat isti. Iako mnogi misle da je potpuno izbacivanje ugljikohidrata ključno za mršavljenje, zdravstveni stručnjaci naglašavaju da je zapravo važnije odabrati pravu vrstu. Pravilno odabrani ugljikohidrati mogu pomoći tijelu da učinkovitije sagorijeva masnoće, osigurati energiju za vježbanje i pridonijeti duljem osjećaju sitosti.
S druge strane, pogrešni ugljikohidrati mogu povisiti razinu šećera u krvi, otežati gubitak masnoće i ostaviti osjećaj umora. Stoga su dijetetičari izdvojili dvije najgore vrste ugljikohidrata koje bismo trebali izbjegavati ako se borimo s masnim naslagama u području trbuha.
Peciva
Peciva se obično pripremaju od rafiniranog pšeničnog brašna, zbog čega nemaju vlakna prisutna u cjelovitim žitaricama. Njihova konzumacija izaziva nagli skok razine glukoze u krvi, što potiče oslobađanje inzulina radi regulacije šećera. Taj proces može dovesti do povećanog skladištenja masnoća.
Osim toga, peciva su kalorično gusta i ne pružaju dugotrajan osjećaj sitosti kakav daju nutritivno bogatije opcije s vlaknima.
"Peciva su vrlo gusti rafinirani ugljikohidrati s oko 50 grama ugljikohidrata po komadu. Obično su napravljena od vrste brašna koje se brzo probavlja i može povisiti razinu šećera u krvi. Osim toga, visok sadržaj ugljikohidrata razlog je što peciva imaju stotine kalorija, što može dovesti do povećanja tjelesne mase", objašnjava dijetetičar i osobni trener Jesse Feder za SheFinds.
Žitarice za doručak
Žitarice za doručak često se percipiraju kao praktičan jutarnji obrok, no mogu imati značajan negativan učinak na zdravlje. Većina komercijalno dostupnih vrsta obiluje rafiniranim šećerima i prerađenim ugljikohidratima, što uzrokuje nagli porast šećera u krvi, a zatim i nagli pad.
To dovodi do oscilacija energije i potencijalnih žudnji za dodatnom visokokaloričnom hranom. Česta konzumacija takvih žitarica povezuje se i s usporavanjem metabolizma te povećanim rizikom od inzulinske rezistencije.
"Ako želite jesti žitarice, birajte one koje imaju manje od 10 posto kalorija iz šećera; idealno bi bilo da uopće ne sadrže dodani šećer. Razinu šećera možete regulirati ako ih kombinirate s nasjeckanim voćem kao izvorom vlakana i mlijekom koje je dobar izvor proteina. Kombinacija proteina i vlakana pomaže sporijem otpuštanju šećera u krvotok, čime se sprječavaju nagli skokovi šećera", objašnjava dijetetičarka Michelle Saari.
Dakle, dok peciva i žitarice za doručak mogu ubrzati debljanje i narušiti energiju, zdravi ugljikohidrati poput slanutka, batata, integralne tjestenine i smeđe riže pružaju sitost, energiju i podržavaju zdrav metabolizam.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati