Splićanku Anku (62) prati 18.000 ljudi: "Instagramu sam se posvetila u mirovini"
SPLIĆANKA Anka Slišković umirovljenica je, baka i food influencerica. Njezin Instagram profil broji više od 18 tisuća pratitelja s kojima Anka rado dijeli svoje recepte. Kuhanje voli odmalena, a recepte na internetu dijeli već otprilike 12 godina. U razgovoru za Index 62-godišnja Anka ispričala je kako je sve počelo, odakle joj ideja da otvori Instagram profil, što kaže na veliki broj pratitelja i koja su joj omiljena jela.
Instagramu i kuhanju najviše se posvetila nakon odlaska u mirovinu.
"Ne mogu reći da se nisam plašila odlaska u mirovinu jer sam smatrala da je to jedna velika promjena, ali kako sam imala već tada svoj hobi, tome sam se u mirovini još više posvetila i tako si skratila dane. Volim kuhati i slikati hranu te to dijeliti na Instagramu i Facebooku", rekla nam je gospođa Anka.
Na Instagramu je od 2014. godine
Prije Instagrama uživala je objavljivati svoja jela na internetskoj stranici za recepte. Tamo je upoznala mnoštvo prijatelja s kojima dijeli ljubav prema kuhanju.
"Prijelaz na Instagram se dogodio 2014. godine, već sam tada imala nekakva iskustva s tim, a ova mi se platforma činila ipak ležernija i opuštenija za komunikaciju i druženje. Pa sam je samim time vrlo brzo prihvatila i zavoljela. Uživam u tome, kuham svakodnevno, samo slikanje hrane mi ne oduzima puno vremena jer sam se s godinama ispraksirala u tome tako da mi to i nije previše posla. Kad nešto voliš i u tome uživaš, onda to pričinjava veće zadovoljstvo nego izazov", govori nam Anka.
Instagram nije njezina prva ljubav, kaže. Na Facebooku ima stranicu pod nazivom Yajina kuhinjica, gdje također dijeli svoje recepte, ali rjeđe nego na Instagramu.
"Danas sam aktivnija na Instagramu nego na Facebooku jer mi se čini jednostavnijim za baratanje. Prije sam trošila puno više vremena na slikanje i namještanje, a danas smartphoneom fotkam jednostavnije i cijeli proces je lakši. Ili to jednostavno s vremenom tako dođe, a Instagram kao platforma mi se svidio baš zbog te jednostavnosti i naglaska na vizualnom", govori Anka.
Kćeri su joj puno pomogle i velika su joj podrška
Na objavljivanje recepata najviše su je poticale kćeri, koje su joj i pomagale pri kreiranju sadržaja.
"Pomogle su mi u snalaženju, bile su mi instruktorice za objavljivanje, postavljanje Storyja, analitike, pisanje recepata... Ne mogu reći da sam u početku dobro to sve poznavala, ali s vremenom sam pohvatala sve i danas uspješno cijelu tu priču odrađujem sama", kaže.
Nikada nije očekivala da će joj brojka pratitelja na Instagramu narasti na 18 tisuća.
"Nisam nikad mislila da će to doseći tu razinu, ali eto, jednostavno se dogodilo... Vjerojatno je ljude privukla jednostavnost mojih recepata i činjenica da su lako dostupni svakome, u svakom pogledu. Niti je potrebno dignuti kredit niti uzeti dan godišnjeg za napraviti neko jelo po receptu koji ja objavim", rekla je Anka.
Pristižu pozitivne reakcije pratitelja
Jako joj je drago što njezin sadržaj prati toliki broj ljudi i veseli je kada joj se nakon objavljenog recepta ili fotografije javljaju mlade osobe. Njezin sadržaj pretežito prate osobe između 35 i 44 godine te su joj oni najvjernija publika.
"Starijih ima jako malo, ali čini mi se da ljudi mojih godina puno manje koriste Instagram pa pripisujem to i tome", smatra Anka. Reakcije pratitelja, kaže, izvrsne su i jako pozitivne. To joj imponira.
"Uglavnom su to ili pohvale za nešto što sam napravila i poslikala ili neki recept koji su i drugi isprobali onda. Poruke znaju biti jako lijepe, tople i zaista mi uljepšati dan. Redovito i uglavnom mi se javljaju oduševljene osobe nakon isprobavanja recepata. To su jednostavni recepti, jela i namirnice koji su dostupni manje-više svakome. Trudim se uvijek naginjati jednostavnosti, a da je opet i ukusno i obilato, da svatko bude sit", priča nam Anka.
Sa svojim pratiteljima rado i često komunicira.
"Uvijek u danu odvojim neko vrijeme kad odgovaram na pitanja svojih pratitelja i trudim se biti im dostupna, a ako je nešto nejasno, pokušavam do krajnjih granica im nešto objasniti ili pomoći, što bude na obostrano zadovoljstvo", kaže.
Uvježbala se s fotografiranjem i kreiranjem objava
Na kreiranje sadržaja, kaže, ne potroši puno vremena.
"Ispraksirala sam se s rukovanjem mobitelom i to mi ne uzima previše vremena, s fotoaparatom je to prije išlo puno sporije, ali sada okinem par fotkica na brzinu, izvještila sam se. Poslije, ako nekom fotkom i nisam previše zadovoljna, umjesto u objavi, završi na Storyju i prođe tako i taj dan. Ako uz fotku objavljujem i recept, to mi oduzme ponešto vremena, ali ništa strašno", rekla je.
Serviranje hrane na tanjur da izgleda instagramski, kaže, nije velika muka.
"Pa nekad mi je to oduzimalo dosta vremena, danas to radim bez po muke. Uvijek se trudim da je hrana na tanjuru ugodna oku i ukusna za nepce. Nedavno mi je jedna pratiteljica napisala da bi moju pizzu i sirovu pojela kako dobro izgleda, nasmijalo me to, ali i komplimentiralo", kaže.
A kada je zapravo krenula njezina ljubav prema kuhanju?
"Vrlo rano sam se počela zanimati za kuhanje. Jako volim raditi slastice, naročito suhe kolače... Radim i torte često, ali to nije baš moja 'šalica čaja'. Radila sam u mladosti u jednoj velikoj firmi gdje nas je u uredu bilo jako puno žena i često smo dijelile međusobno recepte. Uvijek sam voljela isprobavati nešto novo u kuhinji iako nikad to nije bilo ništa ekstravagantno ni neki veliki izleti.
Uglavnom se zadržavam na dalmatinskoj kuhinji i svakodnevnim namirnicama, povremeno napravim kulinarske izlete do Bosne, obožavam razvlačiti tijesta i raditi pite ili prošetati do Međimurja. Zet me naučio kako raditi pretepenu juhu, pretepeno pile, puricu s mlincima i slično", otkriva nam.
Koja jela najradije priprema?
Ponekad radi i talijanska jela jer su bliska onome što voli, ali nije fan egzotične hrane. Jela koja radi ovise o godišnjem dobu.
"Ljeti to budu obično jela od povrća, tikvice i balancane na kojekakve načine, njoki zapečeni sa šalšom i sirom, u biti i šalša u svim kombinacijama (piletina zapečena u šalši, rolane punjene tikvice zapečene u šalši, složenac od balancana zapečen u šalši...). Zimi su mi favoriti osso bucco, njoki sa španskim pticama...
Ono što baš jako volim su razna tijesta i kruhovi. Jedno vrijeme sam bila zaljubljena u sourdough do te mjere da je došao dan kad sam trebala stati jer sam došla u rizik da više kroz vrata neću moći proći od pustog kruha, peciva i inih delicija. Teško se mogu odlučiti volim li više slatka ili slana jela. Možda maaaala prednost ide slanim jelima", govori Anka.
Kuha gotovo uvijek sama jer ne voli da joj se netko vrti po kuhinji dok je u poslu, osim nedjeljom, kada se cijela obitelj okupi kod njezine majke.
"Onda kuhamo moj brat, moja mama i ja i to nam je svima jedan poseban gušt. Moj brat je meštar za divljač i hobotnicu ispod peke tako da ti naši nedjeljni ručkovi nerijetko budu prave rapsodije okusa i mirisa", kaže.
Bilo je nekoliko sponzorskih suradnji
Što se tiče sponzorskih objava, nema ih puno iako ima velik broj pratitelja.
"Ne mogu baš reći da sam se nešto okoristila u ovoj cijeloj priči... Možda sam imala par sponzorskih suradnji, ali ne sada s 18.000 pratitelja, nego nekad u prošlosti. Inače to radim iz ljubavi, a ne iz interesa, ali ne mogu reći da bi mi bilo mrsko kada bi me se osim ovih 18.000 pratitelja sjetio i netko od sponzora, haha. Iskreno, nisam očekivala da ću ikada biti osoba koja neku kunu zaradi na taj način, u ovo sve sam krenula kao u jednu razonodu, tu sam se pronašla, volim kuhati, objavljivati, a sve ovo ostalo je samo dodatan bonus", govori Anka.
Osim kćeri koje su joj pomogle prilikom kreiranja Instagrama i prvih objava, velika podrška joj je i suprug.
"I moj suprug i moja obitelj su mi velika podrška u ovom hobiju, da nije bilo toga, možda bih od toga davno i odustala i uhvatila se nečega drugoga. Naravno, moj uspjeh ih veseli, drago im je, zezaju me da ih svi zaustavljaju na ulici i traže moj autogram, haha. Šale se da sam influencerica iako se ja tako ne osjećam, ja samo sve to radim iz ljubavi", rekla je.
Prilaze joj na ulici
Supruga je ranije smetalo što mora prvo pričekati da Anka poslika jelo pa tek onda probati, ali se u međuvremenu naviknuo na to. Anki se dogodi i da je prepoznaju na ulici zbog Instagrama.
"Dogodi se da me netko prepozna i uvijek se iznenadim. Uvijek su to ugodni susreti i pozitivni komentari i pohvale. Nakon jednog intervjua su me ljudi toliko krenuli prepoznavati da mi je postalo malo i neugodno. Nisam osoba od eksponiranja, čak se ni ne fotografiram za svoj profil na Instagramu, a onda se dogodi da malo tu i tamo 'iskočim iz paštete', što mi nije baš blisko, ali Bože moj...", rekla nam je za kraj.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati