Ljudi koji se zdravo hrane obožavaju ovu namirnicu, puna je proteina
NAMIRNICA koja je u zadnje vrijeme sve popularnija među ljudima koji paze na zdravu prehranu je biljka iz porodice mahunarki - leća. Radi se o jednoj od najstarijih prehrambenih kultura koju su ljudi uzgajali, a danas je najpopularnija u indijskoj kuhinji.
Smatra se da Indijci jedu više leće nego ostatak svijeta zajedno, no ova namirnica se sve više širi i u zapadnjačku kuhinju. Tako je nalazimo u sve više jela poput tjestenina, čipsa, namaza, kruha i ostalih namirnica. Evo zašto je i vi trebate uključiti u svoju prehranu te koja jela od leće trebate isprobati.
Kako uklopiti leću u prehranu?
Super stvar kod leće je da je za razliku od mnogih drugih mahunarki ne trebate ostavljati da se namače dan ranije. Ona se može pripremati isti dan kad je planirate i jesti, pa to donosi danas prijeko potrebnu uštedu vremena. Možete je i ranije prokuhati i čuvati u hladnjaku, pa ubaciti u juhu, salatu ili variva, a možete je jesti i kao prilog jelima.
Postoji više vrsta leća, a najzastupljenije su smeđa, crvena, žuta i zelena. Razlikuju se po okusu i dužini kuhanja. Crvena i žuta kuhaju se tek od 15 do 20 minuta, meke su i odlične za zgušnjavanje juha ili variva. Smeđa i zelena leća kuhaju se od 30 do 45 minuta i super su u salatama, nadjevima za tacose ili za pripremu variva. Niže pogledajte i neke prijedloge jela od leće.
Juhe i variva - inspiracija iz Libanona i Indije
Ako želite početi s nečim jednostavnim, a ukusnim, možete napraviti tradicionalnu libanonsku juhu od leće koja se originalno naziva shrobet adas. Riječ je o finoj i gustoj krem juhi u kojoj je glavna zvijezda crvena leća. Kuha se s lukom, krumpirom i mrkvom, začini se mješavina orijentalnih začina poput kumina i kurkume te se na kraju sve blenda i posluži s limunom i peršinom.
Još jedno popularno jelo od crvene leće je i indijski dahl (dal). Naziv mu dolazi od indijske riječi za sva jela pripremljena od mahunarki, bilo da se radi o juhi ili kaši. Riječ je o brzom jelu koje se najčešće servira uz rižu ili indijski kruh naan. Može se pripremiti gušće ili rjeđe, pa ga možete jesti i žlicom kao varivo, a ovisno o ukusima možete ga pripremiti kao blago ili ljuto jelo.
Čips od leće kao zdrava grickalica za međuobroke
O važnosti međuobroka se puno priča, a sve je više i zdravih alternativa grickalicama na koje smo navikli. Jedna grickalica koju možete isprobati kad vas uhvati želja za nečim slanim je Chio Lentil Chips, vegetarijanski čips na bazi žute leće. Riječ je o domaćem hrvatskom proizvodu, koji se proizvodi u Hercegovcu, nedaleko od Garešnice.
Ovaj čips će zadovoljiti vašu želju za grickanjem s dvije vrste okusa na koje smo svi navikli - paprika i sour cream&onion. No ono što ga razlikuje od klasičnog čipsa je 40 posto manje masti te činjenica da je napravljen na 100% suncokretovom ulju.
Chio Lentil Chips sadrži i visok udio vlakana i proteina koji dolaze iz žute leće kao baze ovog čipsa. Zato je dobar odabir za sve one koji žele zadovoljiti potrebu da pojedu nešto hrskavo i bogatog okusa, a ujedno im je bitno da je to što jedu prirodnije i zdravije.
Salate i namazi od leće
Leća je odlična namirnica i za pripremu brzih salata koje su idealne za međuobrok ili kao glavno jelo tijekom užurbanog radnog tjedna. Internet je prepun varijacija salate od leće, a jedna od najpopularnijih je turska salata od leće (adas salatasi). Najčešće se priprema sa smeđom lećom, uz dodatak rajčice, feta sira i maslina te dresing od limuna, meda i senfa.
Ako ste fan humusa, namaza od slanutka, na sličan način možete napraviti i namaz od leće. Za to će vam trebati puno manje vremena jer se leća za razliku od slanutka ne mora dugo namakati ni kuhati. Možete ga napraviti od crvene ili žute leće, a s lećom možete izblendati tahini i češnjak te sve sjediniti uz maslinovo ulje, sok limuna te začine po želji.
Odlična zamjena za meso
Nutricionisti sve više upozoravaju kako je potrebno smanjiti količinu crvenog mesa u prehrani, a upravo leća je jedna od namirnica koju sve više ljudi prepoznaje kao dobru zamjenu za meso. Naime, leća je puna biljnih proteina, pa je izvrstan izbor za vegetarijance, vegane i sve one koji nastoje smanjiti unos mesa.
Znamo svi da proteini jačaju kosti i mišiće, no osim toga povećavaju i sitost. U 100 grama leće sadržano je čak 9 grama proteina, što čini leću zasitnom namirnicom koja tijelu daje potrebnu energiju. Osim što učinkovito sprječava glad, leća se sporo razgrađuje pa vas može dugo držati sitima.
Puna je vitamina i minerala
Ova namirnica bogata je vitaminima i mineralima. Sadrži vitamine B kompleksa, koji pomažu tijelu proizvesti energiju iz hrane i doprinose stvaranju crvenih krvnih stanica. Uz to su dobri za imunitet, čuvaju zdravlje kose i kože te djeluju na poboljšanje raspoloženja i pamćenja. Vitamin B9 (folna kiselina) osobito je važan za trudnice i žene koje žele ostati trudne jer doprinosi urednom razvoju ploda.
Leća je bogata i mineralima poput željeza, cinka, fosfora i magnezija, a također je i bogat izvor kalcija. Zbog toga osim kao zamjena za meso može biti i zamjena za mliječne proizvode, koji su inače jedan od glavnih izvora kalcija u ljudskoj prehrani.
Sadrži vlakna koja pomažu u mršavljenju
Leća je bogata i topivim i netopivim vlaknima, a u leći ih ima više od drugih sličnih grahorica poput slanutka ili graha. Bogatstvo vlakana čini leću super namirnicom za održavanje zdravlja probavnog sustava, a vlakna su važna i u preventivi raka debelog crijeva.
S obzirom na to da je bogata vlaknima koja potiču probavu, leća bi se trebala naći na vašem jelovniku i ako želite izgubiti na težini. Uz to, vlakna usporavaju probavljanje glukoze i pomažu regulirati šećer u krvi, pa je leća vrijedna namirnica i za dijabetičare.
Sad kad ste saznali sve prednosti leće i načine kako je konzumirati, ostaje vam samo isprobati ovu proteinsku bombu i uvjeriti se iz prve ruke zašto leću zovu zdravlje na tanjuru.
Sadržaj donose Index i Intersnack Adria d.o.o. u suradnji te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.
bi Vas mogao zanimati
Uvjetima korištenja i Pravilima o privatnosti