Tri vrste hrane pridonose debljanju i inzulinskoj rezistenciji, tvrde dijetetičari
AKO POKUŠAVAMO smršaviti ili jednostavno želimo održati svoje opće zdravlje, važno je regulirati razinu šećera u krvi. Fluktuacije inzulina mogu dovesti do nakupljanja kilograma i metaboličkih problema. U osnovi, kada nam naglo poraste razina šećera u krvi, tijelo oslobađa inzulin koji može poremetiti metaboličke procese, potaknuti pohranu masti i pridodati višak kilograma.
Iako postoje mnogi faktori koji mogu izazvati nagli porast šećera u krvi, određene slatke namirnice su među glavnim krivcima. Pažljivo biranje onoga što konzumiramo i ograničavanje unosa šećera odličan su način da ostanemo na pravom putu prema svojim zdravstvenim ciljevima. Dakle, dijetetičarke i nutricionistice Destini Moody, Catherine Gervacio i Lisa Richards upozorile su na tri vrste hrane koje pridonose debljanju i inzulinskoj rezistenciji.
1. Slatkiši
Ako volimo jesti slatko, postoji šansa da tijekom dana jedemo bombone ili neku drugu vrstu slatkiša. Nažalost, slatkiši su puni rafiniranih šećera koji uzrokuju nagle skokove razine šećera u krvi. Ti skokovi potiču tijelo na oslobađanje velike količine inzulina kako bi reguliralo razinu šećera u krvi, što u konačnici rezultira dobivanjem kilograma.
"Prekomjerna konzumacija rafiniranog šećera može podići razinu glukoze u krvi, što s vremenom dovodi do inzulinske rezistencije. Srećom, tamna čokolada i voće pružaju zdraviju alternativu", kaže Gervacio za SheFinds.
2. Zaslađene žitarice
Žitarice za doručak čest su izbor za ljude kojima je potreban brz obrok prije izlaska iz kuće. Ipak, važno je razmotriti povezanost između doručkovanja žitarica i dobivanja kilograma, kao i drugih zdravstvenih problema poput usporenog metabolizma i inzulinske rezistencije. Iako se neke žitarice reklamiraju kao zdrave i bogate vlaknima, mnoge sadrže previše šećera i rafiniranih ugljikohidrata, skrivenih iza pametnog marketinga.
"Žitarice su često vrlo bogate šećerom i siromašne vlaknima, što znači da brzo prolaze kroz probavni sustav. Vlakna nas duže drže sitima što pomaže u kontroli unosa hrane i sprječava dobivanje na težini. Također, sporija probava znači sporije otpuštanje energije u krvotok tijekom dana", objašnjava Moody.
3. Krafne
Ova je poslastica omiljeni užitak mnogima. Ipak, krafne su pržene u nezdravim uljima, što znači da kombiniraju rafinirane ugljikohidrate i trans masti. Te komponente, zajedno s procesom prženja, stvaraju savršenu kombinaciju za zdravstvene probleme. Rafinirani ugljikohidrati u tijestu brzo podižu razinu šećera u krvi što, dugoročno, može dovesti do inzulinske rezistencije dok se tijelo trudi učinkovito regulirati glukozu.
"Krafne sadrže veliku količinu rafiniranih šećera, nezdravih masti i prerađenih sastojaka. Obično se rade s rafiniranim pšeničnim brašnom i dodatnim šećerima, što uzrokuje nagli skok razine glukoze u krvi kad se konzumiraju. Ovaj nagli porast šećera u krvi izaziva odgovarajući skok inzulina kako bi se regulirala razina šećera, što može biti štetno za tijelo dugoročno i dovesti do inzulinske rezistencije", zaključila je Richards.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati