Tri popularne vrste hrane koje štete zdravlju crijeva, prema liječniku
ODRŽAVANJE zdravlja crijeva i probavnog sustava ključno je za opće blagostanje, a prehrana igra značajnu ulogu u tome kako naš probavni sustav funkcionira. Osobito ugljikohidrati mogu imati veliki utjecaj na crijeva. Dok neki ugljikohidrati, poput onih u cjelovitim žitaricama i povrću, podržavaju zdravu probavu, drugi mogu dovesti do problema poput nadutosti, upala pa čak i zatvora.
Visoko prerađeni ugljikohidrati, koji se često nalaze u prerađenoj hrani, među su glavnim krivcima za upalu i zdravstvene probleme. Takva hrana možda ima dobar okus, ali može naštetiti našim crijevima, uzrokujući nelagodu i probavne probleme s vremenom.
Liječnik dr. Michael O. McKinney naglašava važnost pažljivog odabira vrste ugljikohidrata koje konzumiramo. Ako se suočavamo s nadutošću ili nelagodom u želucu, smanjenje unosa prerađenih ugljikohidrata koji štete crijevima moglo bi biti ključno za olakšanje. Dakle, kako bismo zaštitili zdravlje svojih crijeva, liječnik preporučuje izbjegavanje sljedeće hrane.
1. Rafinirani bijeli kruh
Bijeli je kruh osnovna namirnica u mnogim prehranama, ali može biti težak za probavni sustav.
"Budući da se ovaj tip kruha pravi od visoko prerađenog bijelog brašna koje slabo zadržava prirodna vlakna, uzrokovat će nagli porast šećera u krvi, nadutost i probavne smetnje", kaže liječnik za SheFinds.
Osim toga, nedostatak vlakana može ometati normalno probavljanje hrane što može dovesti do zatvora. Umjesto toga, liječnik preporučuje prelazak na kruh od cjelovitih žitarica koji osigurava više vlakana i hranjivih tvari za podršku zdravlju crijeva.
2. Zaslađene žitarice
Zaslađene žitarice za doručak možda su praktične, ali mogu poremetiti probavni sustav. Dr. McKinney ističe: "Većina žitarica za doručak sadrži visoke razine šećera i druge umjetne, teško izgovorljive sastojke."
Ovaj visoki sadržaj šećera može narušiti ravnotežu bakterija u crijevima što dovodi do upala i probavnih problema. Kako bismo to izbjegli, trebamo birati žitarice s niskim udjelom šećera i visokim udjelom vlakana, poput zobenih pahuljica ili pšeničnih pahuljica, koje su bolje za crijeva i potiču zdravu probavu.
3. Grickalice
Grickalice poput kolačića, čipsa i konzervirane hrane često sadrže kombinaciju rafiniranih ugljikohidrata, soli i nezdravih masti, što sve može iritirati sluznicu crijeva.
"Takva hrana izaziva nadutost i može uzrokovati probavne probleme zbog svoje niske nutritivne vrijednosti i visokih razina umjetnih sastojaka", objašnjava liječnik. Umjesto toga, predlaže zdravije alternative poput voća, orašastih plodova ili domaćih štapića od povrća s umakom poput humusa.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati