Ove namirnice daju najbolji energetski poticaj nakon pedesete
RAZINA energije može kontinuirano padati tijekom života na temelju varijabli kao što su navike spavanja, rutine tjelesne aktivnosti, kratkotrajne bolesti te stres. Ljudi oko 50. godine ovu posljedicu mogu osjećati nešto intenzivnije, a za to su odgovorni menopauza, skraćeno vrijeme u fazama dubokog sna, niža učinkovitost u metaboliziranju određenih vitamina i minerala, pojava kroničnih bolesti te smanjeno kretanje tijekom dana.
Ako osjećate da vam razina energije opada i smatrate da bi promjena vaših prehrambenih navika mogla biti dovoljna za rješavanje ovog problema, okrenite se ugljikohidratima, piše stranica Eat This, Not That.
Krekeri od cjelovitog zrna
Žitarice se često zapostavljaju, i to iz pogrešnih razloga. Namirnice poput kruha, riže, raznih žitarica ili peciva često se konzumiraju u svom prerađenom obliku, koji nažalost sadrži premalo vlakana, mikronutrijenata i makronutrijenata, što može smanjiti iskoristivost energije iz ove hrane.
Cjeloviti proizvodi bolja su opcija. U krekerima od cjelovitog zrna možete uživati na razne načine - grickajući ih same, izmrvljene u juhu, umočene u humus ili namazane ukusnim sirnim namazom i prelivene začinskim biljem.
Orašidi
Kikiriki ili orašasti plodovi kao što su bademi, indijski oraščići, pistacije i orasi nude jedinstvene zdravstvene prednosti. Orašasti plodovi smatraju se dobrim izvorom proteina, međutim, također sadrže dovoljnu količinu ugljikohidrata. Jedni od orašastih plodova s najvećim udjelom ugljikohidrata su indijski oraščići.
Bobičasto voće
Jagode, maline, borovnice, brusnice i ostalo bobičasto voće mogu podići razinu energije i preduhitriti pad koji najčešće nastupa u poslijepodnevnim satima. Iako je primarni izvor ugljikohidrata iz bobičastog voća šećer zvan fruktoza, on pruža trajniji izvor energije u usporedbi sa slatkišima, desertima ili slatkim gaziranim pićima.
Batat
Posegnite za škrobnim povrćem kako biste se lakše borili protiv umora povezanog s poodmaklom dobi jer ono sadrži dosta ugljikohidrata i kalorija. Slatki krumpir nudi dvostruko više ugljikohidrata od bijelog krumpira i bogat je izvor vitamina A.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati