Nutricionistica otkrila da jedenje jedne vrste voća pomaže sa snižavanjem kolesterola
VISOKA razina kolesterola jedan je od glavnih uzroka razvoja kardiovaskularnih bolesti, stoga je potrebno kontrolirati ga kako ne bismo imali problema sa zdravljem. Osim lijekovima, visoki kolesterol može se kontrolirati i prilagođenom prehranom. Nutricionistica Eli Brecher otkrila je koje je voće najbolje jesti svaki dan kako bi se kontrolirala razina kolesterola.
"Jabuke su hranjivo voće bogato dobrim nutrijentima. Sadrže deset posto dnevno potrebnog unosa vitamina C, bakra, vitamina K i vitamina E", ističe nutricionistica.
Ovo hranjivo voće trebalo bi se redovito jesti, a prema nutricionistici, oni koji žele utjecati na razinu kolesterola, trebali bi jesti jabuke svaki dan.
"Jesti jednu jabuku dnevno odlična je navika za zdravo srce. Pektin u jabuci ne pomaže samo u snižavanju kolesterola, već su polifenoli u jabukama povezani s nižim krvnim tlakom i smanjenim rizikom od moždanog udara", tvrdi ona.
Ono što tvrdi Brecher podudara se s rezultatima istraživanja objavljenih 2020. godine u American Journal of Clinical Nutrition. Studija koju su proveli istraživači iz Velike Britanije i Italije pokazala je da jedenje jedne do dvije jabuke dnevno može značajno smanjiti razinu kolesterola, prenosi britanski Express.
Kao dio istraživanja, 40 ispitanika koji su jeli dvije jabuke dnevno tijekom osam tjedana, smanjilo je razinu kolesterola. Istraživači su otkrili i da ljudi imaju zdravije krvne žile nakon svakodnevnog jedenja jabuka, što je slično učinku viđenom kod drugih namirnica koje sadrže prirodne spojeve zvane polifenoli, poput crnog vina i čaja.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati