Nutricionisti: Borite se s nadutošću i debljanjem? Izbjegavajte tri vrste hrane

MOŽDA izbjegavamo prerađenu hranu, pazimo na prehranu i mislimo da radimo sve kako treba – ali se i dalje osjećamo naduto i umorno. Prema riječima nutricionista, određene namirnice koje se reklamiraju kao zdrave mogu zapravo izazvati upale, probavne smetnje pa čak i pridonijeti debljanju. Iako na prvi pogled djeluju korisno, neke opcije koje često biramo kao "zdrave" međuobroke u stvarnosti mogu raditi protiv naših ciljeva. Ovo su tri iznenađujuća primjera, prema stručnjacima za prehranu.
Proteinske i granola pločice
Mnoge proteinske pločice imaju nutritivne vrijednosti slične čokoladicama – samo s višom cijenom. "Većinu tih pločica bih izbjegavao zbog šećernih alkohola koji su česti u dijetalnim proizvodima", upozorava liječnik dr. Craig Primack za SheFinds. Dijetetičarka i nutricionistica Trista Best dodaje: "Većina proteinskih pločica na tržištu ima nutritivnu kvalitetu kao slatkiši."
Čak ni granola nije bezopasna – često je puna šećera, a ponekad i kukuruznog sirupa s visokim udjelom fruktoze. "To može izazvati upale u želucu i potaknuti razvoj gljivica koje uzrokuju nadutost", upozorava dr. Primack.
Žitarice za doručak
Iako mnogima nema ništa draže od zdjelice slatkih žitarica ujutro, njihovo djelovanje na tijelo nije nimalo bezazleno.
"Te žitarice se obično proizvode od rafiniranih žitarica koje nemaju vlakna ni esencijalne nutrijente. Visok udio šećera može brzo podići razinu glukoze u krvi, a zatim izazvati nagli pad, što dovodi do upala i osjećaja nelagode i nadutosti", objašnjava nutricionistica Lisa Richards.
Voćni jogurti
Jogurt može biti dobar izbor za doručak – ali samo ako je bez dodataka. "Jogurt s okusima često sadrži velike količine dodanih šećera i umjetnih aroma", kaže nutricionistica Meena Bulaji. Upozorava da višak šećera može poremetiti ravnotežu crijevne flore, smanjiti broj korisnih bakterija i povećati broj štetnih, što može izazvati upalu crijeva i debljanje.
Osim toga, umjetne boje i arome mogu uzrokovati i druge smetnje poput migrena i kožnih reakcija.
Dakle, važno je prepoznati da i vrste hrane koje se smatraju zdravima mogu imati neželjene učinke, posebno ako sadrže skrivene dodatke koji narušavaju probavno zdravlje.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati