Dvije vrste hrane koje začepljuju arterije i debljaju, prema nutricionistici
![Dvije vrste hrane koje začepljuju arterije i debljaju, prema nutricionistici](https://ip.index.hr/remote/bucket.index.hr/b/index/5beffdce-a8a2-4026-a1d8-421d9213fbaa.jpg?width=765&height=427)
PREHRANA igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja srca i upravljanju težinom. Arterije su krvne žile odgovorne za prijenos krvi bogate kisikom od srca do drugih organa u tijelu. Kada se začepe plakom – mješavinom masti, kolesterola i drugih tvari, to može dovesti do ateroskleroze, stanja koje ograničava protok krvi i povećava rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.
Zasićene masti i trans-masti, koje se nalaze u određenim namirnicama, mogu značajno pridonijeti nakupljanju plaka, zbog čega je važno voditi računa o tome što jedemo.
Osim utjecaja na zdravlje srca, prehrana je glavni čimbenik u kontroli težine. Konzumacija visokokalorične hrane s visokim udjelom masti može dovesti do debljanja, što dodatno povećava rizik od srčanih bolesti, dijabetesa i drugih zdravstvenih stanja.
Međutim, pametan odabir hrane može nam pomoći da uživamo u hrani bez ugrožavanja zdravlja. Stoga je nutricionistica i dijetetičarka, Kimberley Wiemann, upozorila na dvije vrste hrane koje začepljuju arterije i koje treba izbjegavati ako želimo zdravije srce i vitkiji struk.
1. Pljeskavice i hrenovke
Roštilji su sinonim za ljeto, a pljeskavice i hrenovke na žaru glavni su dio ovih okupljanja. Međutim, to prerađeno meso prepuno je zasićenih masti. "Sadržaj zasićenih masti koji se nalazi u ovim prerađenim mesnim proizvodima može pridonijeti povećanju razine kolesterola u krvi, nakupljanju plaka u arterijama i debljanju", upozorava Wiemann za SheFinds.
Osim toga, društvena okupljanja često dovode do prejedanja. Dakle, kako bismo uživali u roštilju bez grižnje savjesti, možemo razmisliti o zdravijim alternativama, poput purećih ili biljnih pljeskavica i hrenovki. Te opcije imaju puno niži udio zasićenih masti i mogu biti jednako zadovoljavajuće.
2. Salate na bazi majoneze
Salate poput krumpirsalate ili coleslaw salate česti su dodaci ljetnim zabavama i roštiljima, ali dolaze s velikom dozom zasićenih masti i neželjenih kalorija. "Ovakve vrste salata mogu dodati veliku količinu neželjenih kalorija, kao i zasićenih masti koje su štetne za struk i arterije", kaže nutricionistica.
Za zdraviju opciju, možemo isprobati salate na bazi maslinovog ulja i octa ili ukusno povrće na žaru. Te alternative ne samo da smanjuju kalorije, već i dodaju važne vitamine i vlakna našim obrocima.
![](/Content/img/loader_40px.gif)
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati