Dijetetičarka: Ako želite dobro zdravlje srca, prestanite jesti četiri vrste hrane
![Dijetetičarka: Ako želite dobro zdravlje srca, prestanite jesti četiri vrste hrane](https://ip.index.hr/remote/bucket.index.hr/b/index/a4e2f426-21a9-418e-aa3d-87ca2d477b86.jpg?width=765&height=427)
KADA počne nova godina, mnogi ljudi daju prednost kondiciji i mršavljenju, no jednako je važno razmisliti o tome kako naš način života utječe na zdravlje srca, posebno prehrana. Dobra vijest je da postoji mnogo ukusnih namirnica koje su korisne za srce.
Nažalost, mnogi uobičajeni prehrambeni izbori sadrže nezdrave masti, šećere i natrij, što može ozbiljno narušiti zdravlje kardiovaskularnog sustava i povećati rizik od srčanih bolesti. Dijetetičarka Catherine Gervacio upozorila je na nekoliko vrsta hrane koje potencijalno mogu biti opasne za zdravlje srca.
1. Hamburgeri brze hrane
Hamburgeri brze hrane poznati su po visokom udjelu zasićenih masti, trans masti i natrija, što može uzrokovati nakupljanje plaka u arterijama i povećati rizik od srčanih bolesti. Umjesto toga, Gervacio preporučuje pripremu domaćeg hamburgera s nemasnim proteinima, poput mljevene puretine ili biljnih pljeskavica.
"Poslužite ga u integralnom pecivu s puno svježeg povrća, kako biste smanjili unos nezdravih masti te unijeli više vlakana i hranjivih tvari", kaže za SheFinds.
2. Slanina
Iako je slanina čest doručak, visok udio zasićenih masti i natrija čini je štetnom za srce. "Prerađeno meso poput slanine povećava krvni tlak i rizik od srčanih bolesti", upozorava Gervacio. Visoka količina natrija može uzrokovati zadržavanje vode i povišeni krvni tlak, što dodatno opterećuje kardiovaskularni sustav.
Zdravija alternativa za doručak uključuje nemasne izvore proteina, poput pilećih ili purećih prsa na žaru, a biljni proteini, poput leće i graha, također su izvrsni izvori hranjivih tvari bez dodatnih rizika.
3. Krafne
Iako su krafne slatki užitak, kombinacija rafiniranog brašna, šećera i trans masti može uzrokovati nagle skokove šećera u krvi i pridonijeti nakupljanju masnog tkiva, osobito oko trbuha. To može dovesti do povećanja tjelesne mase i, s vremenom, povećati rizik od srčanih bolesti.
Gervacio savjetuje pripremu zdravijih slastica od cjelovitih žitarica, prirodnih zaslađivača poput meda ili javorova sirupa te zdravih masnoća poput avokada ili kokosova ulja.
4. Margarin
Iako se margarin nekoć smatrao zdravijom zamjenom za maslac, neki njegovi tipovi sadrže velike količine trans masti, koje mogu povisiti razinu LDL-a ("lošeg") kolesterola i smanjiti HDL ("dobar") kolesterol, što povećava rizik od začepljenja arterija.
"Koristite avokado ili maslinovo ulje kao namaz", predlaže Gervacio. Obje alternative bogate su jednostruko nezasićenim mastima, koje su korisne za srce i mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti.
![](/Content/img/loader_40px.gif)
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati