Promijenite način na koji spremate obroke. Ovaj trend sve je popularniji
BRIGA za okoliš i smanjenje potrošnje energije već je dulje vrijeme jedna od najvažnijih tema s kojom se svakodnevno susrećemo. Napraviti male promjene u svom životu kako bismo očuvali okoliš i sačuvali energiju ne mora biti zahtjevan zadatak pa predlažemo da počnete od svakodnevnih aktivnosti poput onih u kuhinji. Donosimo 5 jednostavnih ideja koje će vam pomoći u održivom kuhanju, ali i življenju.
Iskoristite i ono što biste inače bacili bez razmišljanja
Prije kuhanja riže potrebno ju je isprati kako bi se uklonio suvišan škrob, no tu vodu nemojte bacati. Naime, ona je vrlo korisna za zalijevanje biljaka jer sadrži mnoštvo minerala, vitamina, aminokiselina i drugih korisnih tvari. Najpogodnija je za sobno bilje i balkonski uzgoj jer bi u klasičnom vrtu mogla pogodovati širenju štetnika poput glodavaca.
U Kini se rižina voda često koristi i za čišćenje mineralnih naslaga poput kamenca jer zbog svoje blage kiselosti pomaže ukloniti mrlje. Rižinom vodom tako možete čistiti kuhinjske instalacije ili vrata tuš kabine, a unatoč tome što je njezina kiselost vrlo blaga, pripazite na površine poput kamena kako ih ne biste oštetili tijekom čišćenja.
Imajte na umu kako rižina voda neće biti učinkovita protiv masnih mrlja jer su za to potrebna alkalna sredstva, no odlično će poslužiti za čišćenje posuđa.
Uštedite energiju prilikom korištenja pećnice
Održivost u kuhinji odnosi se i na svjesnije korištenje kuhinjskih uređaja poput pećnice koju često zagrijavamo duže nego što je potrebno. Većina recepata kao prvi korak navodi zagrijavanje pećnice kako bi se postigla savršena temperatura kad stavite namirnice u nju. Ipak, vrlo često se dogodi da upalimo pećnicu, a priprema namirnica nam oduzme puno vremena pa je pećnica na kraju umjesto 10-ak minuta upaljena duplo dulje prije samog korištenja pa time trošimo znatno više energije nego što je potrebno. Pripremate li nešto za što je potrebno dulje vremena da se ispeče, poput mesa s krumpirima, unaprijed zagrijana pećnica neće značajno ubrzati taj proces pa nema potrebe za zagrijavanjem unaprijed.
Novije pećnice koriste suvremene tehnologije i za postizanje željene temperature im treba vrlo malo vremena, a Electrolux SteamPro pećnica s funkcijom Steamify sama će podesiti postavke kako biste postigli savršenu temperaturu i količinu pare potrebnu za pečenje.
Kad primijetite da je pečenje pri kraju, možete ugasiti pećnicu i ostaviti jelo još 10-ak minuta unutra jer će temperatura još neko vrijeme biti dovoljno visoka da se hrana dobro ispeče, a time ćete uštedjeti energiju.
Što s ostacima od kuhanja i otpadcima od hrane?
U održivom kuhanju važno je naučiti pravilno zbrinuti ostatke hrane i otpad. Iako nam se često ne jedu podgrijani ostaci od ručka jer se okus i tekstura promijene, postoje načini da i podgrijani obrok bude jednako ukusan. Hranu s puno škroba i prženu hranu najbolje je zagrijati u pećnici umjesto u mikrovalnoj pa hrskavost i sočnost neće biti izgubljena. Također, namirnice poput riže najbolje je podgrijati na pari. Prije podgrijavanja, jelu s rižom dodajte nešto vode i maslaca i ostavite da lagano kuha pod poklopcem.
Electrolux SteamPro pećnica s funkcijom Steamify olakšat će kako pečenje tako i podgrijavanje zbog funkcije Steamify koja regulira paru. Samo postavite željenu temperaturu, a pećnica će sama namjestiti postavke što znači da će jelo biti izloženo onoj količini pare koja je potrebna za savršene rezultate.
Želite li hranu spremati ili podgrijavati na klasičan način, u tome vam može pomoći Electrolux SensePro ploča za kuhanje čija ugrađena sonda za hranu mjeri temperaturu središta namirnice i prenosi taj podatak ploči za kuhanje. To znači da možete biti sigurni da će hrana biti spremljena na savršenoj temperaturi dok na drugom ringu možete bezbrižno pržiti ili pirjati nešto drugo.
Ostatke od ručka također možete zamrznuti i imati spremnu porciju kuhanog obroka u užurbanim danima kada nećete stići pripremati jelo. Ostane li vam previše kruha, tjestenine i riže, od njih možete napraviti neko novo jelo. Recepata je napretek.
Da biste smanjili otpad u kuhinji, dobro je nabaviti i kućni komposter u koji ćete odlagati organski otpad, a humus koji nastane koristiti za vlastito cvijeće, povrće i začinsko bilje.
Perilica suđa ne mora raditi baš svaki dan
Uređaj koji nam je svima znatno olakšao život je definitivno perilica posuđa. Ipak, kako bismo čuvali energiju i smanjili potrošnju vode, najbolje ju je paliti tek kad je ona puna. Palite li često perilicu koja je napola prazna, trošite znatno više struje i vode što nije dobro za okoliš, ali ni za vaš novčanik.
Neke perilice, poput Electrolux QuickSelect perilice posuđa, imaju ugrađenu funkciju ekološki prihvatljivog programa pranja koji štedi vodu i električnu energiju, a možete odabrati i prilagođeni ciklus pranja u kojem ćete dodavati koje god dodatne funkcije želite.
Smanjite potrošnju svog hladnjaka
Još jedan način uštede energije je provjera hladnjaka. Hladnjaci uvijek moraju biti uključeni u struju, ali možete smanjiti njihovu potrošnju energije jednostavnim namještanjem temperature kao i rjeđim otvaranjem vrata hladnjaka jer time podižete temperaturu u njemu. Hladnjaci troše više energije ako su namješteni na preniske temperature pa ih ljudi često podešavaju na nešto više temperature od preporučenih. To može biti vrlo opasno jer može dovesti do kvarenja namirnica.
Kako biste što dulje imali svježe i kvalitetne namirnice, Electrolux hladnjak Cooling 360° obogaćen je TwinTech® i No Frost tehnologijama koje smanjuju nakupljanje leda u zamrzivaču i time čuvaju svježinu okusa i kvalitetu namirnica. Posebno dizajnirane ladice postavljene na 0°C idealne su za pohranjivanje ribe, mesa i osjetljivih namirnica jer održavaju savršenu razinu vlage i tako smanjuju gubitak mase namirnica za čak 60%. Zbog te tehnologije namirnice dulje traju i zadržavaju punoću okusa te se rjeđe bacaju.
U Cooling 360° hladnjaku zrak cirkulira kroz svaki dio hladnjaka pa hladni zrak dopire do svakog kutka i time bolje čuva namirnice. Dizajn od nehrđajućeg čelika omogućava brzo postizanje željene temperature nakon otvaranja vrata što je dodatna prednost ako želite očuvati što više energije.
Održivo kuhanje ne mora biti zahtjevno, već nešto što postupno razvijamo i učimo kako bismo bez imalo napora mogli uživati u dobroj hrani i očuvanju okoliša.
Time vođeni, stručnjaci iz tvrtke Electrolux razvili su intuitivnu liniju kuhinjskih uređaja koji korisnike vode do održivijeg načina kuhanja. Ovi uređaji olakšavaju procese kuhanja, a nove tehnologije koje su implementirane u njih omogućuju postizanje savršenog okusa namirnica koje ne gube nutrijente prilikom pripreme.
Održivo kuhanje proces je koji se uči, a uz Electrolux uređaje on dolazi intuitivno i bez napora. Uživajte svakodnevno u pripremanju obroka znajući da pritom čuvate okoliš.
Sadržaj donose Index i Electrolux d.o.o. u suradnji te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.
bi Vas mogao zanimati
Uvjetima korištenja i Pravilima o privatnosti