Olupine, ose, crvi i neobični svećenici. Što li sve Ramsay neće napraviti za hranu?
NAKON Istre, Teksasa, Portugala i Maina Gordon ne posustaje. Borba za hranu (ponekad i goli život) te konačan okršaj s lokalnim chefovima u kojemu za svoje domaćine priprema sve ono što je naučio, nastavljaju se i dalje. Iako je u fokusu nacionalna kuhinja, Ramsayjeve gastroavanture vode nas u neobične i pitoreskne kutke svijeta i upoznaju s tradicijom, načinom života i svjetonazorima raznih nacija. Da, zabavno je gledati vrhunskog chefa kako se bori s prirodom i suočava s nepoznatim, ali je podjednako zabavno i učiti o zemljama koje možda nikad ne bismo ni pomislili posjetiti.
Jugoistok Meksika, točnije grad Oaxacu, upoznajemo 17. listopada u 21:00 na National Geographicu. Misija: otkriti tajnu čuvenog gustog i bogatog umaka (mole). Oaxaca je sjecište drevnih i kultura novog svijeta te, kako Ramsay kaže, "utvrda autohtonih namirnica i tradicionalnog molea". Taj živopisni grad istoimene meksičke pokrajine dobrano je izmučio našeg chefa, koji je zaključio da je njegova tradicionalna kuhinja najkompliciranija kuhinja svijeta. Naime, obilje začina i okusa, višesatna priprema, tona živaca, naporan fizički rad i žuljevi na rukama, nikako ne odgovaraju Ramsayjevom karakteru. Pa ipak, odlučan u namjeri da u finalnom obračunu pobijedi Gabrielu Camaru, zvijezdu moderne meksičke kuhinje, i usput prikupi što je više moguće autohtonih sastojaka, uporni Britanac pristaje na sve. Radi čokoladu na tradicionalan način - ručno melje i prži zrna kakaa (usput, Meksikanci i dalje piju čokoladu na stari način - s cimetom i vodom), traži ogromne crve u starim panjevima, zavlači se u mravinjak medenih mrava, bori s osama za njihov med i larve, koje su također dio tradicionalne kuhinje (navodno su odlične s čilijem i češnjakom), saaaaaaatima priprema originalni mole s mladim kuharom, gubi živce s osjetljivom pripremom tortilja i pokušava pripremiti agave za proizvodnju čuvenog mezcala. Uz sve to, ponovno završava samo u ručniku, jer obilježje Oaxace je i temescal, vrsta saune koja potječe još iz doba Asteka. Je li mu pomogla? Hmmmm...
National Geographic/Justin Mandel
Divljina u blizini kanadske granice, Gornji poluotok američke savezne države Michigan (Upper Peninsula), osim prekrasne prirode, nudi i netipičnu američku kuhinju. Da nije tako, vraga bi Ramsay lutao po toj divljini i strahovao od medvjeda, vukova i puma u lokalnim šumama! Zbog svoje geografske izoliranosti (ovdje živi samo 3% stanovništva Michigana), stanovnici su razvili veoma jak regionalan identitet i nazvali se Yooperima. Zato je i Ramsayjev zadatak u ovoj epizodi postati Yooperom, što u jednoj prilično zatvorenoj zajednici poput ove nije nimalo jednostavno. U šumama prepunih divljih zvijeri lovi šljuke, bere posebnu vrstu divljih gljiva (tzv. chaga), koje - kao za inat - rastu visoko na drveću i pokušava uloviti skrivenog slatkovodnog bakalara, odnosno burbot fish među olupinama starih brodova duboko ispod površine hladnog jezera Superior (ima ih više od 600, kažu domaćini).
National Geographic/Justin Mandel
Put ga vodi i do zabačenog samostana u kojemu žive neobični svećenici poznati po fantastičnom džemu od sjevernoameričkih malina (thimbleberry). Kako bi doslovno zaradio teglicu, Gordon mora postaviti ogradu koja će nasade štititi od medvjeda i dokazati snagu volje u utrci s prepunim tačkama. Treba li uopće spomenuti koliko puta ga je svećenik upozorio na psovanje? Odiseja poluotokom završava kod jednookog kapetana koji će ga naučiti pripremati dimljene riblje kobase. I za kraj, sve što je naučio (i za što se namučio) treba primijeniti u konačnom duelu s lokalnim chefom Jamesom Rigatom. Je li zaradio titulu počasnog Yoopera? Pričekajte 24. listopada i saznajte u 21:00 na National Geographicu.
National Geographic/Justin Mandel
U Finskoj, zemlji tisuću jezera i više od tri milijuna sauna, chef pokušava upoznati finsku ljetnu kuhinju. Svoje putovanje započinje u Laponiji (da, tamo gdje živi Djed Mraz i ne, nije ga upoznao), kojoj ljeto donosi pregršt boja, temperature od kojih 18 stupnjeva i danje svjetlo u trajanju 70-ak dana. Za dobrodošlicu ga njegov "izazivač", chef Kim Mikkola, šalje u močvaru prepunu komaraca, zmija i tzv. živog blata kako bi ubrao "dragulje močvare" – nordijsku kupinu koju će definitivno morati koristiti u finalnom obračunu. U močvari će zaigrati i nogomet sa ženskim timom, kušati jedan prilično neobičan specijalitet (Ima veze s mravima i to je jedino što ćemo vam za sada otkriti) i saznati da izvorni naziv Finske – Suomi – potječe od finske riječi za močvaru (suomi). Na samoj granici sa Švedskom bori se s ludim riječnim brzacima čije ime nije imao šanse izgovoriti (Ovdje ćete čuti najviše cenzorskih "bipova"), u finskoj sauni kuha okruglice od soba (Upozorenje: Gordon u ručniku!), a na drvenim pontonima upitne stabilnosti i kvalitete prastarom metodom peca riječnu ribu, whitefish, koja se tradicionalno peče na rašljama i otvorenoj vatri. Grand finale – uči raditi katran. Da, katran. Iako se koristi za premazivanje brodova i protiv komaraca, Finci su našli još jedan zanimljiv način uporabe – rade liker. Okus? Gordonov izraz lica govori sve…a još puno toga nam je Gordon pripremio u svom serijalu "Gordon Ramsay: Neistražene kuhinje" koji se upravo emitira na National Geographicu. Nove epizode možete gledati svake nedjelje u 21:00, a epizoda o Finskoj će premijerno biti prikazana 31. listopada.
National Geographic/Justin Mandel
bi Vas mogao zanimati
Uvjetima korištenja i Pravilima o privatnosti