Bili smo u zadarskom restoranu Sanje iz Masterchefa: "Sve sama pripremam i kuham"
NEGDJE na pola puta između crkve sv. Krševana i vrata sv. Krševana koja vode prema zadarskoj gradskoj luci, smjestio se bistro Intermezzo, čija je vlasnica Sanja Zlatar. Sanja je široj javnosti poznata kao sudionica prvog izdanja showa Masterchef, a još više kao sudionica showa Tri, dva, jedan, kuhaj u kojem je kuhala dobro, ali i dobila podijeljena mišljenja javnosti.
Od toga je prošlo punih sedam godina i, iako nam je već tada najavljivala otvaranje restorana u Zadru, do prije nekoliko mjeseci to se nije dogodilo.
Do lokala smo došli oko 11 sati, taman u vrijeme između ručka i večere, pa smo odlučili probati po malo od nekoliko stvari - marinirane i dimljene dagnje i inćune, Sanjinu verziju Caprese salate, tost s jajem i avokadom i nešto što odavno nismo vidjeli u restoranskoj ponudi - dinju s pršutom.
Na meniju se itekako vidi da je Sanja kontinentalka. Uz dinju s pršutom, koju ističe kao primjer jela koja ljudi vole, ali kao da su iščezla s jelovnika, ističe i heisse liebe, odnosno sladoled od vanilije s vrućim malinama. Na meniju smo uočili bečki, norveški i engleski doručak, jaja na razne načine, tostove, piadinu s dalmatinskim sirom, pršutom i maslinama, ali i granole, vafle…
"Nemam nikoga da me zamijeni"
"Imamo svašta i ja sve to sama pripremam i kuham. Nemam nikoga da me zamijeni i zasad to OK funkcionira, iako je malo naporno. Teško mi je naći i konobare, a kamoli nekog da kuha, zato se uzdam u sebe", iskrena je.
Sanjini roditelji nekad su vodili restoran Mala Hunjka na vrhu Sljemena. "Moj brat i ja odmalena smo odrasli uz hranu i servis u restoranu i imamo u malom prstu kako se neke stvari kuhaju i kako trebaju biti poslužene. I oboje danas radimo stvari vezane uz hranu, on se dao u pekare, a ja sam u ugostiteljstvu", kaže.
Naš stol se, uz mimoze koje smo popili prije jela, uskoro pretvorio u šarenu platu u čijim smo okusima uživali.
"Jedna od stvari koje sam naučila u showu i na kojoj sam jako zahvalna jest ta da sam naučila kuhati u jako malo prostora. Danas imam jako malu kuhinju, ali odlično se u njoj snalazim, imam dovoljno hladnjaka i prostora za pohranu i mislim da je to najvažnije", dodaje.
"Kad god me netko pitao za pomoć, ja sam pomogla"
Sanja se udala za Zadranina i godinama ondje živi i radi. Otvaranje svojeg lokala dugo je sanjala i planirala i sad se napokon ostvarilo. O sudjelovanju u kulinarskim emisijama na nacionalnim televizijama i tome kako joj neki komentari nisu išli u korist dok su je drugi hvalili i podržavali, kaže:
"Kad god me netko pitao za pomoć, ja sam pomogla. Neki ljudi kasnije to protumače kao pametovanje, ali to uistinu nije bilo tako. I danas sam jako ponosna na pohvale žirija i bez skromnosti mogu reći da imam ruku za začinjavanje hrane i što se toga tiče, sebi sto posto vjerujem", priča nam.
Dolaskom jeseni, kao i neki drugi lokali u Zadru, Sanja je počela nuditi domaće dnevne marende, a vrijeme je tijekom našeg posjeta bilo još uvijek dovoljno toplo da se može sjediti na terasi s pogledom.
"Želim domaći svijet kod sebe tijekom cijele godine, ljude koji s posla dođu na marendu, mame i tate s djecom koji koriste sunčan dan da ne kuhaju i druže se, obitelji koje dođu na kolač i kavu… Tome se nadam i veselim se", poručuje.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati