U Žminju se ovog vikenda peku pince pod čerepnjon i bira najštabeleja
PINCA je tradicionalni istarski uskrsni slatki kruh, a Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće deveta je manifestacija na kojoj će se osim pečenja pinci i birati najljepša. Održava se u nedjelju, 10. travnja, od 13.30 do 19.00 sati u Žminju, Zad kaštela.
Ova manifestacija podsjeća na ne tako davna vremena kada je običaj pečenja pince imao veliku važnost prigodom slavljenja Uskrsa, a svi će posjetitelji moći vidjeti, ali i kušati što se jelo za uskrsni doručak. Domaćice iz cijele Istre izložit će svoje pince i uskrsne kolače koji se mogu degustirati. Kraj ognjišća domaćice će pokazati i kako se nekad mijesila i pekla pinca, a podijelit će i svoje recepte.
Pinca se za Uskrs ili Vazan, kako se još naziva u Istri, spremala u svakom kućanstvu. Bilo je to jedno od rijetkih slatkih jela na skromnom uskrsnom stolu. Ovaj slatki kruh s grožđicama žene su znale umijesiti i dan prije da bi se tijesto što više diglo, a pekle su ga u velikim krušnim pećima.
Za razliku od kruha, u tijesto za pincu dodaju se šećer, jaja i nezaobilazne grožđice. Na kraju se na vrhu zarežu u obliku križa i ukrase lišćem maslina. No nije samo pinca dio nezaobilaznih uskrsnih običaja u Istri. Za djecu su se obavezno za taj dan pekle i takozvane jajarice.
Riječ je o pecivu u obliku pletenice na čijem se vrhu nalazi kuhano jaje. Djeca su se uvijek posebno veselila tom daru, koji bi dobivali uz obojano jaje koje bi im za uskrsni ručak poklanjao svaki član obitelji.
Birat će se najljepše pince, kolači i pisanice
Oni najvještiji u pripremi pince i vazmenih (uskrsnih) kolača bit će i nagrađeni. Komisija će isprobati i ocijeniti sve pince i vazmene kolače te nagraditi najbolje u kategorijama Najštabeleja pinca, Najštabeleji vazmeni kolač i Najlepče piturano vazmeno jaje.
Kako možete sudjelovati
Ispečenu pincu, uskrsni kolač s napisanim receptom ili uskrsno jaje potrebno je donijeti u nedjelju, 10. travnja, u Žminj, Zad kaštela u terminu od 11 do 13 sati. Svakako za sudjelovanje na izložbi pošaljite i prijavu na e-mail Turističke zajednice Općine Žminj.
Ako tražite recept po kojem biste ispekli pincu i prijavili je na natjecanje, možete ga naći OVDJE.
Lajkajte Index Recepte na Fejsu za brdo jednostavnih i testirano odličnih recepata koje možete isprobati kod kuće svaki dan.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati