Znate li ispravno upariti tjesteninu s umakom? Svaki oblik paše uz određeni okus
AKO STE poput većine ljudi, vjerojatno ne razmišljate o vrsti tjestenine koju ćete skuhati za ručak ili večeru. Zgrabite prvo što vam padne pod ruku, ubacite u lonac s vrelom vodom, procijedite i prelijete umakom koji ste skuhali. Ali kuhari znaju da to nije ispravno i dobro znaju da se oblik tjestenine nadopunjuje s određenim umakom.
"Važno je upariti vrstu tjestenine s određenom vrstom umaka jer se tako umak može vezati za tjesteninu ili će ga ona upiti", otkriva Barry Tonkinson s Instituta za kulinarsko obrazovanje.
To nije jedini razlog. Kuhar Lance Rood tvrdi da korištenje pogrešne tjestenine s umakom može uzrokovati da se jedan od okusa "izgubi".
"Kad imate tjesteninu koja ne odgovara umaku, on može skliznuti i na kraju ćete pojesti tjesteninu dok će umak ostati u tanjuru", kaže autor bestselera "The Conscius Cook" Tal Ronnen.
Naravno, savršen okus neće ovisiti samo o tome jeste li ispravno uparili tjesteninu i umak, ali igra ulogu. Općenito, savjet kuhara je da na umu imate nekoliko pravila.
"Potrebno je obratiti pozornost na težinu tjestenine u odnosu na umak i paziti na to da su u ravnoteži. Deblja i veća tjestenina slaže se s težim umacima, dok tanja i lakša zahtijeva laganije okuse i više finesa", upozorava kuhar Hari Cameron.
Evo s kojim umacima ponajbolji kuhari savjetuju kombinirati tjesteninu ovisno o njenom obliku.
1. Kremasti umaci od vrhnja
Uz laganije umake najbolje će se slagati fettuccine ili špageti, smatra Ronnen. Ističe da nisu loša opcija ni tagliatelle ili pappardelle.
"Ta tjestenina ima dobru teksturu kojom će se suprotstaviti laganom i kremastom umaku", kaže Ronnen.
2. Umaci od morskih plodova
Umaci od morskih plodova su lakši zbog čega Cameron bira vermicelle ili tanje špagete.
3. Umaci od rajčice
Prema savjetu kuhara, najbolji odabir su tanji špageti ili linguine.
4. Povrtni umaci
Orecchiette, odnosno tjestenina u obliku školjke, idealne su za povrtne umake jer ćete ih lakše zahvatiti vilicom i ne riskirati da umak ostane u tanjuru.
5. Bolonjez ili ragu
Komadići mesa ući će u tjesteninu u obliku cijevi pa su penne, tortiglioni ili tubini najbolji izbor.
6. Umaci pripremljeni na maslacu
Ako ste odlučili pripremiti lagani umak na ulju ili maslacu, birajte veću tjesteninu s punjenjem kao što su ravioli ili tortelini.
"Jednostavan umak na bazi ulja ili maslaca istaknut će okus unutar tjestenine", pojašnjava Cameron.
7. Pesto
Fusilli, cavatappi i rotini su dobre opcije za omiljeni pesto. Začini će se lakše prihvatiti za ovakve oblike.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati