Začin broj jedan za snižavanje krvnog tlaka, prema nutricionistima
VELIKA je vjerojatnost da poznajete nekoga tko pati od visokog krvnog tlaka. Prema rezultatima projekta Eurostat Morbidity Statistics, podaci za Hrvatsku u 2017. pokazali su da od hipertenzivnih bolesti boluje 1.283.437 stanovnika, odnosno 31.1% ukupnog broja stanovništva.
Visoki krvni tlak može oštetiti arterije i izložiti nas većem riziku od srčanog i moždanog udara, a ono što jedemo igra važnu ulogu u zdravlju srca. Preporuka je konzumirati voće, povrće, cjelovite žitarice, nemasne mliječne proizvode, perad bez kože, ribu, orašaste plodove i mahunarke te ograničiti zasićene masti, alkohol, sol i dodani šećer.
Kada je u pitanju snižavanje krvnog tlaka, jedan začin se ističe - đumbir. Studija objavljena 2019. u časopisu Phytotherapy Research otkrila je da đumbir uzrokuje značajno smanjenje i sistoličkog i dijastoličkog krvnog tlaka. Međutim, važno je napomenuti da je to smanjenje primijećeno samo kod sudionika u dobi od 50 godina ili mlađih. Doza potrebna za smanjenje krvnog tlaka bila je najmanje 3 grama dnevno, što je manje od 2 žličice mljevenog đumbira, tijekom 7 do 12 tjedana.
"Đumbir može pomoći u snižavanju krvnog tlaka jer djeluje slično lijekovima za snižavanje krvnog tlaka", kaže dijetetičarka Megan Byrd.
Osim toga, antioksidativna svojstva đumbira mogu pomoći u regulaciji krvnog tlaka. Đumbir je prepun biljnih spojeva poput gingerola, shogaola, zingerona i paradola koji mogu potaknuti antioksidacijsku aktivnost koja održava krvne žile čistima. Također, ti spojevi mogu potaknuti širenje krvnih žila, poboljšavajući protok krvi.
Postoje i neki dokazi da suplementacija đumbirom može pomoći u poboljšanju kolesterola, šećera u krvi i upala, prema istraživanju objavljenom u časopisu Nutrition Reviews 2021. godine.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati