Pet vrsta hrane koje smanjuju razinu šećera u krvi, preporučuju se dijabetičarima
ODRŽAVANJE razine šećera u mnogim je ljudima pravi izazov, a osobe koje pate od šećerne bolesti često moraju znatno promijeniti životne i prehrambene navike kako bi razine šećera bile dobre. Osim lijekovima, dijabetičari razinu šećera u krvi mogu regulirati i prehranom, a ovih pet vrsta hrane odličan su i vrlo zdrav izbor koji bi se trebao pronaći na njihovom jelovniku jer utječu na smanjenje i regulaciju razine šećera u krvi.
Lisnato povrće
Lisnato povrće, poput špinata, kelja i drugog zelenog povrća, bogato je vlaknima koja usporavaju apsorpciju šećera u krvotok, time sprječavajući nagle padove i skokove šećera u krvi. Ovo povrće može se jesti na različite načine i u različitim kombinacijama, od salata, variva, smoothieja do zdravih prirodnih sokova.
Bobičasto voće
Borovnice, jagode i maline poznate su kao voće koje sadrži malo šećera, a puno vlakana i antioksidansa. Redovita konzumacija ovih vrsta bobičastog voća može poboljšati osjetljivost na inzulin i smanjiti rizik od komplikacija koje uzrokuje dijabetes, prenosi Health Shots.
Mahunarke
Mahunarke, kao što su grah, leća i slanutak, izvrsni su izvori proteina i vlakana koji pomažu stabilizirati razinu šećera u krvi i smanjiti rizik od inzulinske rezistencije. Ovo stanje podrazumijeva nedovoljan odgovor glukoze na endogeni i/ili egzogeni inzulin, radi se o potrebi za većom količinom inzulina da se postigne biološki učinak u koncentraciji koja je učinkovita kod zdravih pojedinaca.
Orašasti plodovi i sjemenke
Bademi, orasi, chia i lanene sjemenke prepuni su zdravih masti, proteina i vlakana, što može pomoći u kontroli šećera u krvi i čak utjecati na manji rizik od upala. Ove namirnice mogu se kombinirati u različitim jelima, a orašasti plodovi se mogu jesti i samostalno kao međuobrok i zdrave grickalice, prenosi Health Shots.
Cjelovite žitarice
Namirnice poput zobi, kvinoje i smeđe riže bogate su vlaknima i drugim hranjivim tvarima koje pozitivno utječu na zdravlje i rad organizma. Imaju nizak glikemijski indeks, što znači da uzrokuju sporiji porast razine šećera u krvi u usporedbi s rafiniranim žitaricama. Primjerice, zobene pahuljice možete kombinirati u ukusnoj kombinaciji s bobičastim voćem, dok rižu ili kvinoju možete kombinirati sa zelenim lisnatim povrćem.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati