Ova namirnica ima više vitamina D od mlijeka i sprječava gubitak kose
SRDELE su izuzetno hranjive i mogu se smatrati superhranom zbog visokog sadržaja omega-3 masnih kiselina, proteina, vitamina D i drugih važnih hranjivih tvari. Stručnjak za anti-age medicinu Vicinte Mera uvrstio ih je na svoj popis najboljih namirnica za usporavanje procesa starenja. Osim toga, drugi stručnjaci istaknuli su i ostale prednosti koje nudi ova riba.
Sardine su dobra hrana za mozak
Jedan od najkorisnijih aspekata sardina povezan je s načinom na koji poboljšavaju rad mozga i naše raspoloženje. Srdele imaju visok sadržaj vitamina B12 koji pomaže u ravnoteži živčanog sustava.
"Srdele osiguravaju esencijalne hranjive tvari za mozak i utječu na sintezu neurotransmitera koji su neophodni za održavanje dobrog raspoloženja i normalnog rada intelektualnih funkcija", objasnila je doktorica medicine Mar Mira za Vogue.
Dobre su za kosu, kožu i nokte
Farmaceutkinja Teresa Climent tvrdi da ulja u ribama poput srdela mogu spriječiti gubitak kose. Slično tome, stručnjakinja za ljepotu i zdravlje Claudia di Paolo kaže da bira masnu ribu poput srdela kako bi spriječila starenje kose zahvaljujući visokoj razini proteina, vitamina B12 i omega-3 kiselina.
Važnost vitamina D
Profesor i doktor biokemije i molekularne biologije Óscar Lorenzo navodi da je vitamin D uključen u više od 200 tjelesnih funkcija koje utječu na niz različitih područja, uključujući regulaciju takozvanih hormona sreće. "Nedostatak vitamina D povezan je i s povećanim rizikom od kardiovaskularnih problema i određenih kožnih bolesti."
Jesu li konzervirane srdele jednako dobre?
Iako nutricionisti gotovo uvijek preporučuju jesti svježe namirnice umjesto konzerviranih ili smrznutih, sardine u konzervi (srdele) su izvrsna opcija, u razumnim granicama. No trebamo tražiti one koje ne sadrže višak soli i koje su pakirane u maslinovo ulje.
Nutricionistica María Sánchez objašnjava da maslinovo ulje čuva sadržaj nezasićenih masnih kiselina bolje od drugih opcija. "Premda su konzervirane srdele zdrave, na ovu vrstu proizvoda trebamo gledati kao na povremenu alternativu, a ne kao redovitu zamjenu za svježu ribu."
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati