Nutricionistice upozoravaju na 4 vrste hrane koja uzrokuje visceralnu masnoću
SKOKOVI inzulina mogu igrati značajnu ulogu u debljanju i metaboličkim problemima. Kada razina šećera u krvi naglo poraste, tijelo brzo oslobađa veliku količinu inzulina kako bi smanjilo taj porast i održalo ravnotežu šećera u krvi. To stanje može poremetiti metaboličke procese, potaknuti skladištenje masti i pridonijeti debljanju. Određena hrana, osobito ona s visokim udjelom rafiniranih šećera, može pogoršati skokove inzulina i učiniti upravljanje težinom još većim izazovom.
Dijetetičarke i nutricionistice, Lisa Richards i Catherine Gervacio, otkrile su hranu koju bismo trebali izbjegavati ako želimo spriječiti skokove inzulina i debljanje.
1. Krafne
Krafne su omiljeni užitak mnogima. Međutim, iako su ukusne, često su pržene u nezdravim uljima i sadrže transmasne kiseline. Ti sastojci, u kombinaciji s postupkom prženja, mogu stvoriti razne zdravstvene probleme.
Rafinirani ugljikohidrati, koji se nalaze u tijestu, brzo podižu razinu šećera u krvi, što tijekom vremena dovodi do otpornosti na inzulin dok se tijelo bori da učinkovito upravlja glukozom.
"Krafne imaju visok sadržaj rafiniranih šećera, nezdravih masnoća i prerađenih sastojaka. Obično se rade od rafiniranog pšeničnog brašna i pune su šećera, što uzrokuje brzi porast razine glukoze u krvi kada se konzumiraju. Taj nagli skok šećera u krvi izaziva odgovarajući porast inzulina kako bi se regulirale razine šećera, što dugoročno može biti štetno za tijelo i dovesti do inzulinske rezistencije", kaže Richards za SheFinds.
2. Slatkiši
Slatkiši su puni rafiniranog šećera koji uzrokuje brze skokove razine šećera u krvi. Ti skokovi potiču tijelo da oslobađa velike količine inzulina kako bi kontroliralo razinu šećera u krvi.
Gervacio upozorava: "Konzumacija prekomjerne količine rafiniranog šećera može povećati razinu glukoze u krvi što s vremenom dovodi do inzulinske rezistencije."
Srećom, slatke poslastice poput tamne čokolade i voća predstavljaju zdraviju alternativu. "Još bolje, usredotočite se na cijelo voće za slatkoću", predlaže Gervacio.
3. Prženi krumpirići brze hrane
Prženi krumpirići obično sadrže puno nezdravih masti, rafiniranih ugljikohidrata i natrija, što sve može poremetiti metaboličke procese. Pretjerani unos rafiniranih ugljikohidrata i nezdravih masti može dovesti do skokova u razini šećera u krvi, uzrokujući da tijelo proizvodi više inzulina.
"Krumpirići sadrže transmasnoće koje pridonose upali i otpornosti na inzulin, ometajući normalnu funkciju inzulina. Također, transmasnoće su povezane s povećanjem visceralne masti koja se pohranjuje oko unutarnjih organa", ističe Gervacio.
4. Bijeli kruh
Bijeli kruh glavna je namirnica u mnogim prehranama, ali kada konzumiramo bijeli kruh, naše tijelo brzo razgrađuje ugljikohidrate u glukozu, što uzrokuje skok razine šećera u krvi. Taj skok izaziva proizvodnju inzulina koji pomaže u regulaciji šećera u krvi.
"Rafinirani ugljikohidrati, poput bijelog kruha, mogu uzrokovati brze skokove šećera u krvi, potičući otpornost na inzulin i debljanje", zaključila je Gervacio.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati