Nutricionistica Lucija Tešija: Ova prehrambena navika povećava rizik od smrtnosti
DANAŠNJI užurbani način života često je razlog naših loših prehrambenih navika, bilo da jedemo previše ili premalo. Prekomjerne obaveze tjeraju nas da posežemo za hranom koja nije uvijek zdrava, a nedostatak vremena za pripremu jela može biti razlog preskakanja obroka, što negativno utječe na naše zdravlje.
Nutricionistica Lucija Tešija u razgovoru za Index otkrila je još nekoliko opasnosti preskakanja obroka.
"Od školaraca do zaposlenih osoba, svi zbog svojih obveza ponekad preskaču obroke. Međutim, struktura obroka, odnosno da svaki dan jedemo u otprilike isto vrijeme, našem je tijelu izuzetno važna", navodi nutricionistica.
Dakle, ponekad moramo prilagoditi našu prirodnu strukturu vanjskim okolnostima, a mnogi tu odustaju misleći kako ta struktura nije važna, kaže Lucija. "Poanta je da malo pomaknemo vrijeme jela (našu strukturu), a ne da ga skroz preskočimo", pojasnila je.
Preskakanje obroka negativno utječe na ciljeve mršavljenja
Lucija tvrdi da preskakanje obroka uzrokuje debljanje.
"Dokazano je da su ljudi koji jedu doručak manje od tri puta tjedno skloniji debljanju. Razlog tome je što nas kasnije tijekom dana hvataju napadi gladi, u kojima najčešće posežemo za slatkom i masnom hranom koja ima puno kalorija, a malo nutritivne vrijednosti. Mršavljenje se određuje razlikom unesenih kalorija minus potrošenih. Ako je ta razlika u plusu, znači da se debljamo", objasnila je.
Dakle, moramo paziti da biramo nutritivno bogatu hranu, poput povrća, orašastih plodova i slično.
Osim toga, preskakanje obroka pogoršava rad imunološkog sustava. Nutricionistica upozorava da to može uzrokovati iritabilnost i nedostatak koncentracije te povećava rizik od smrtnosti.
"Ljudi koji preskaču obroke umiru ranije od onih koji imaju redovite obroke", dodala je.
Svaka osoba trebala bi imati tri glavna obroka u danu
Lucija napominje da je idealan broj obroka u danu tri: doručak, ručak i večera. Ovisno o metabolizmu i kretanju, trebali bismo imati još i međuobroke. Za prosječne osobe koje nisu profesionalni sportaši, to su najčešće dva lagana međuobroka, navodi nutricionistica.
"Da biste spriječili preskakanje obroka, potrebno je planirati obroke unaprijed i kuhati za više dana u tjednu. Ako vas uhvati napadaj gladi, uz sebe trebate imati nutritivno bogate namirnice koje su jednostavne za pripremu. Ne možete pogriješiti s jajima, svježim sirom, povrćem koje ne zahtijeva termičku pripremu, orašastim plodovima, jogurtom i ostalim mliječnim proizvodima", zaključila je Lucija.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati