Najčešći mitovi o doručku u koje trebamo prestati vjerovati
UNATOČ tome što su mnoga istraživanja pokazala da je doručak najvažniji obrok u danu, neki ljudi još uvijek griješe pa ga često preskaču ili jedu prekasno. Osim toga, ima i onih koji nimalo ne razmišljaju o tome što unose u svoj organizam kad jedu doručak, donosi Health Shots. Nutricionistica Karishma Chawla zato je podijelila neke mitove o doručku u koje mnogi ljudi još uvijek vjeruju, a ne bi trebali.
Kada pokušavamo smršavjeti, najbolje je preskočiti doručak
Kada postimo dulje nego što je potrebno, to može pogoršati stanje našeg organizma i usporiti metabolizam. Naime, nutricionistica objašnjava kako je doručak ujutro neophodan jer ubrzava naš metabolizam, smanjuje rizik od niske ili visoke razine šećera u krvi, ali i znatno smanjuje rizik od prejedanja tijekom dana. Štoviše, doručak pruža sitost i pokreće naše tjelesne funkcije kako bismo bili što spremniji za novi dan.
Ugljikohidrati i proteini ne idu zajedno
Umjesto obilnog obroka, pokušajte svom doručku dodati esencijalne hranjive tvari, savjetuje nutricionistica pa objašnjava kako bi naš doručak trebao biti kombinacija ugljikohidrata, proteina, vlakana i zdravih masti. Dakle, mit da ne možemo jesti ugljikohidrate i proteine zajedno nije točan, upravo suprotno. Ugljikohidrati i proteini pospješuju metabolizam te brzinu sagorijevanja masti.
Doručak mora biti najobilniji obrok u danu
Uobičajeno je mišljenje da obilniji doručak i laganija večera potiču sagorijevanje kalorija, a samim time i mršavljenje. Međutim, to ne mora biti točno. Istraživanje objavljeno u časopisu Cell Metabolism otkrilo je da konzumiranje velikih količina kalorija ujutro nije pomoglo ljudima u mršavljenju ništa više od unosa istih tih kalorija kasnije u danu. ''Preporučena veličina porcije za doručak uglavnom ovisi o visini i težini osobe, ali i njezinim aktivnostima tijekom dana'', objašnjava nutricionistica.
U redu je jesti kasni doručak
Doručak koji se sastoji od složenih ugljikohidrata i nemasnih proteina mora se pojesti unutar sat vremena nakon buđenja, objašnjava nutricionistica. U protivnom ćemo sagorjeti manje tjelesne masti. ''Hrana koja se konzumira tijekom doručka utječe na ono što ćete jesti ostatak dana, pomaže uravnotežiti razinu šećera u krvi i produljuje sitost'', govori nutricionistica pa dodaje da oni koji pate od kroničnog umora također trebaju doručkovati unutar sat vremena nakon buđenja. Dakle, nije preporučljivo doručkovati prekasno.
Započinjanje doručka kavom najbolji je način razbuđivanja
Mnogi ljudi pogrešno misle da je ispijanje omiljene šalice kave prije doručka odličan način za jutarnje razbuđivanje. Međutim, kiselina i kofein, kojih u kavi ima mnogo, na prazan želudac mogu djelovati izuzetno loše, poremetiti našu probavu te izazvati probavne smetnje, grčeve, pa čak i rezultirati neugodnom žgaravicom. Nutricionistica stoga kaže da je kavu pametnije piti nakon doručka, odnosno nikako ne na prazan želudac.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati