Ljudi koji su rijetko bolesni jedu ove namirnice, kažu dijetetičari
HRANA koju redovito jedemo utječe na zdravlje našeg organizma, a između ostaloga i na naš imunitet. Upravo je imunitet važan da budemo otporni i zaštićeni od određenih virusa ili bakterija koje nam prijete. Kako objašnjavaju dijetetičari za Healthline, ljudi koji su rijetko bolesti redovito jedu namirnice koje dokazano jačaju imunitet. Evo o kojim se zdravim namirnicama radi.
Citrusi
Većina ljudi odmah se okreće vitaminu C nakon što se prehlade. To je zato što upravo on dokazano pomaže u jačanju imunološkog sustava. Vjeruje se kako ova vrsta vitamina znatno povećava proizvodnju bijelih krvnih stanica koje su ključne u borbi protiv bolesti, odnosno infekcija. Većina citrusnog voća bogata je vitaminom C, a to podrazumijeva grejp, naranče, klementine, mandarine, limun i limetu.
Brokula
Brokula je prepuna vitamina i minerala, kao i mnogih drugih antioksidansa, što je odlično za naše zdravlje. Dijetetičari objašnjavaju kako je ova namirnica poznata kao jedno od najzdravijih povrća koje možemo staviti na svoj tanjur, a posebno je dobra za jačanje imuniteta.
Češnjak
Češnjak daje okus hrani i odavno se koristi u medicinske svrhe. Rane civilizacije su prepoznale njegovu vrijednost u borbi protiv infekcija jer jača imunitet. Čini se da svojstva češnjaka za jačanje imuniteta potječu od velike koncentracije spojeva poput alicina. Ova namirnica također može usporiti sužavanje arterija, zbog čega ga ljudi koriste za snižavanje visokog krvnog tlaka.
Đumbir
Đumbir je još jedan sastojak kojem se mnogi okreću nakon što se razbole. Dijetetičari tvrde da može pomoći u smanjenju upale i mučnine.
Špinat
Špinat se našao na ovom popisu ne samo zato što je bogat vitaminom C već i jer je prepun brojnih antioksidansa i beta-karotena koji mogu povećati sposobnost našeg imunološkog sustava u borbi protiv infekcija. Najzdraviji je kada se kuha što je manje moguće kako bi zadržao svoje hranjive tvari.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati