Liječnici: Ako želite bolje zdravlje crijeva, u prehranu dodajte četiri namirnice
PROBAVA je složen proces koji doprinosi razgradnji hrane koju jedemo u esencijalne hranjive tvari potrebne našem tijelu. Zdrav probavni sustav ključan je za cjelokupnu dobrobit jer osigurava pravilnu apsorpciju hranjivih tvari i optimalno zdravlje crijeva.
Iako na probavni sustav utječe mnogo čimbenika, određene namirnice mogu imati značajnu ulogu u poboljšanju ovog procesa. Kada jedemo pravu hranu, bogatu vlaknima i probioticima, ona pomaže sustavu da učinkovitije razgradi hranu, što rezultira boljim radom crijeva.
Liječnik i nutricionist dr. Peter Brukner, liječnik dr. Ralph Waldo i dijetetičarka Jordan Anthony otkrili su koje namirnice moramo uvrstiti u svoju prehranu kako bismo poboljšali probavu i zdravlje crijeva.
1. Jogurt
Jogurt je bogat izvor probiotika koji sadrže žive korisne bakterije, a mogu promicati zdravu crijevnu mikrobiotu. Zdrava mikrobiota pomaže učinkovitije razgraditi hranu, čime se omogućava bolja dostupnost hranjivih tvari.
"Probiotici, poput jogurta, pravi su heroji za vašu probavu. Pomažu razgraditi hranu kako bi tijelo lakše apsorbiralo hranjive tvari te ujedno drže štetne bakterije pod kontrolom, smanjujući mogućnost probavnih problema", ističe dr. Brukner za SheFinds.
2. Banane
Banane su također moćne za zdravlje crijeva. Dr. Brukner navodi da, zahvaljujući pektinu, "mogu olakšati zatvor ili proljev".
"Također, banane pružaju mnogo prebiotika koji služe kao hrana dobrim bakterijama u vašem želucu", pojasnio je.
3. Češnjak
Češnjak sadrži prebiotičke spojeve koji hrane korisne crijevne bakterije. Ti prebiotici mogu pomoći u rastu dobrih bakterija, što doprinosi uravnoteženoj crijevnoj mikrobioti. Važno je započeti s manjom količinom ako nismo naviknuti jesti češnjak jer prekomjerna količina može izazvati probavne probleme.
"Češnjak sadrži prebiotike i obiluje antimikrobnim te antivirusnim svojstvima, što znači da doprinosi rastu dobrih bakterija i istovremeno može spriječiti razvoj loših bakterija. To može spriječiti infekcije dok se tijelo oporavlja", objašnjava Anthony.
4. Artičoke
Artičoke su prepune vlakana koja su ključna za probavu. Budući da sadrže i inulin, vrstu prebiotičkog vlakna, mogu poticati rast dobrih bakterija.
"Osim svojih drugih kvaliteta, artičoke su bogate inulinom, vlaknom koje djeluje kao prebiotik, što može podržati crijevnu mikrobiotu, a to zauzvrat pomaže u poboljšanju zdravlja crijeva", zaključuje Anthony.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati